Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Εθνική κρατά την αγορά σε ”επαφή” με τις 4.400

Με τη συνδρομή των ξένων χρηματιστηρίων και σε πλήρη επιβεβαίωση της τεχνικής προσέγγισης της αγοράς, βασικοί δείκτες και μετοχές στο Χ.Α. υπεραντιδρούν. Περιορισμένες οι συναλλαγές καθώς οι εκτός συστήματος συναλλαγές δημιουργούν συνθήκες… αφαίμαξης ρευστότητας για τους επαγγελματίες της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι ανοδικές αντιδράσεις θέλουν τις… φήμες τους. Όπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα, οι φήμες για μεγάλες τραπεζικές συμφωνίες ωθούν σε ισχυρή ανάκαμψη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αμφιβάλλει κανείς πως η ελληνική αγορά θα μείνει εκτός παιχνιδιού, εάν και εφόσον διαμορφωθεί αυτή η τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια; Πολύ δύσκολα, από τη στιγμή που ο Αιγύπτιος μεγαλομέτοχος της Wind φαίνεται να βολιδοσκοπεί ελληνικές τράπεζες.

Η ανοδική αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών και η ”μόχλευση” ενός ευρύτερου μέρους του ταμπλό αποτυπώνονται σταδιακά από την αρχή της συνεδρίασης.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον διαφορετικό στοιχείο των τελευταίων μίας - δύο συνεδριάσεων αφορά στη… βύθιση των συναλλαγών που από την αρχή της ημέρας μέχρι τώρα περιορίζονται στα 120 εκατ. ευρώ. Προφανώς και δεν είναι… άμοιρη ευθυνών η δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών εκτός συστήματος του Χ.Α., γεγονός που αντιμετωπιζόταν (και αντιμετωπίζεται) με επιφύλαξη και ανησυχία από τους ειδικούς της αγοράς.

Βέβαια, οι… φρόνιμοι που γνώριζαν πολύ καλά τι μπορεί να σημαίνει το νέο σύστημα και τρόπος συναλλαγών έχουν προνοήσει έγκαιρα και έχουν λάβει ήδη τα μέτρα τους.

Η μετοχή της Εθνικής δικαιώνει απόλυτα τους πιστούς της αλλά και τους… οπαδούς της τεχνικής ανάλυσης. Με μια ανοδική αντίδραση αρχικά υψηλότερα των 38,8 ευρώ και εν συνεχεία με την καταγραφή ”κορυφής” στα 39,40 ευρώ.

Στα 19,40 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της Eurobank, στα 4,6 της Marfin Investment, στα 9,62 της Κύπρου. Η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αγγίζει τα 10,5 ευρώ.

Από πλευράς εμπορευσιμότητας, ο τζίρος διαμορφώνεται σχετικά ψηλά στη μετοχή των ΕΧΑΕ (18,56 ευρώ), της Intralot (13,50 ευρώ),της 3E (29,90 ευρώ) αλλά και σε μετοχές εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που υπεραποδίδουν.

Βραχυπρόθεσμα, κεφάλαια φέρεται να τοποθετούνται στη μετοχή της Σιδενόρ (10,86 ευρώ), ξένοι διαχειριστές λαμβάνουν θέσεις στον Μυτιληναίο, εν όψει της παρουσίασης του ομίλου την επόμενη εβδομάδα στον Καναδά και στις ΗΠΑ.

Υψηλότερα των 2 ευρώ, συγκεκριμένα στα 2,06 ευρώ, φτάνει η μετοχή της Alapis, στα 9,64 ευρώ των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 4,82 ευρώ της Μηχανικής, στα 3,10 ευρώ της Sprider και στα 14,16 ευρώ της Motor Oil.

Υψηλός τζίρος πραγματοποιείται και στη μετοχή της Blue Star προς τα 3,10 ευρώ, στην Ελληνική Τεχνοδομική στα 8,46 ευρώ, στον ΔΟΛ μέχρι τα 2,95 ευρώ αλλά και σε άλλους τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Από πλευράς απόδοσης, κατά +19,6% και στα 2,62 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της ΙΜΑΚΟ (καταλυτικό αποδεικνύεται το εγχείρημα του Β. Ρέστη), η Rainbow κατά 6,2% στα 2,22 ευρώ (και σήμερα με συγκριτικά υψηλές συναλλαγές), θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, η Eurobrokers στα 2,43 ευρώ, η Χ. Κ. Τεγόπουλος στο 1,81 ευρώ, η Κρι Κρι στα 2,45 ευρώ, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά στα 10,9 ευρώ, Καλπίνης στο 1,91 ευρώ και έπεται συνέχεια.

Λίγο μετά τις 14:10 ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 4.395 μονάδες (1,1%), έχοντας ”γράψει” υψηλό ημέρας στις 4.411,3 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v