Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφικτή η ανοδική αντίδραση, με... έξωθεν συνδρομή

Εφικτή, υπό προϋποθέσεις, θεωρούν αρκετοί αναλυτές την αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών. Σε μια περίοδο όπου το Χ.Α. χρειάζεται την έξωθεν συνδρομή και σε μια φάση όπου όλο και περισσότερες εισηγμένες ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης 2007.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα αποτελεσμάτων αυτή που δείχνει να ξεκινά με περισσότερες ενθαρρυντικές ενδείξεις από την προηγούμενη. Ήδη τα πρώτα μηνύματα από τις αγορές συνηγορούν υπέρ μιας ανοδικής αντίδρασης, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να μετρά απόδοση μέχρι και 1,2% υψηλότερα.

Σε αυτήν τη συγκυρία ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση του Γιώργου Α. Σαββάκη για εταιρίες ”που συνδυάζουν κέρδη, ανάπτυξη και καλή τιμή” (αναδημοσίευση από την εφημερίδα ”Μέτοχος”, φύλλο 518).

Το σημαντικότερο όμως είναι πως σε αυτήν τη φάση αντιδρούν ανοδικά οι ασιατικές αγορές, με προεξάρχουσα την κινεζική.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε αυτήν την… καμπή και για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο επικεφαλής του ομίλου Weather Investments, κ. Ναγκίμπ Σαουίρις, ”θέτει και ελληνικές τράπεζες στο στόχαστρο των εξαγορών”. Στο σχετικό θέμα του Ηλία Ντράλλου αναφέρονται ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Σημαντική όμως, έπειτα από καιρό, φαίνεται να είναι και η ειδησεογραφία. Είτε αφορά στην Εθνική, στον όμιλο Μυτιληναίου, είτε στις εξελίξεις στον χώρο της ακτοπλοΐας, με τις Attica Συμμετοχών - Blue Star να οδεύουν προς συγχώνευση, είτε ακόμη και στις αποφάσεις που αναμένονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση Cosmote - Γερμανού.

Στην τελευταία περίπτωση, το διακύβευμα, από πολλές πλευρές και απόψεις, είναι σοβαρό όσο και καθοριστικό για την ίδια την αξιοπιστία της αγοράς μας.

Σχετικά προσεγγίζεται το θέμα από τον Χαμαιλέοντα.

Όσον αφορά, τώρα, στα της βραχυπρόθεσμης τάσης, ο Γενικός Δείκτης ξεκινά από τις 4.350 μονάδες, με στόχο σε πρώτη φάση την προσέγγιση των 4.380-4.405 μονάδων.

Μια κίνηση που με αιχμή την Εθνική, καθώς πλησιάζει και η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ομίλου, μπορεί να δώσει μια ανοδική αντίδραση.

Η μετοχή κυμαίνεται στα 38,22 ευρώ και άμεσης προτεραιότητας στόχος θεωρείται η υπέρβαση των 38,94 ευρώ και ενδεχομένως στη συνέχεια η προσέγγιση των 39,6 ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση ο FTSE 20 μπορεί από τις 2.269 μονάδες να αντιδράσει υψηλότερα των 2.280,7 μονάδων και σε δεύτερη φάση προς τις 2.315 μονάδες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες και σε αυτήν την περίπτωση χρήζουν προσοχής και ενδιαφέροντος και τα επιμέρους.

Multirama και Rainbow κινήθηκαν σχεδόν παράλληλα την Παρασκευή προς τα 6,48 και τα 2,09 ευρώ αντίστοιχα, με αυξημένες συναλλαγές 45.529 και 73.379 τεμαχίων.

Ενδιαφέρουσα, από τεχνικής πλευράς, δείχνει η αντίδραση της Eurobrokers προς τα 2,34 ευρώ, της Σίδμα προς τα 4,80 ευρώ, του Κλουκίνα - Λάππα προς τα 6,08 ευρώ, της Εβροφάρμα προς το 1,90 ευρώ, της Ίλυδας προς το 1,20 ευρώ, του Καλπίνη - Σίμου προς το 1,76 ευρώ.

Ανοδικά διαμορφώνεται η τάση μετοχών όπως για παράδειγμα του Μουζάκη στο 1,87 ευρώ, του Κυριακίδη στο 1,43 ευρώ, της Άλμα - Ατέρμων προς το 0,60 ευρώ, του Χατζηιωάννου προς το 1,21 ευρώ, του Τηλέτυπου (με ένα σερί που… βγάζει μάτια) στα 5,48 ευρώ και ορισμένων ακόμη.

Από τον 20άρη καλοδεχούμενη θεωρήθηκε η αντίδραση της Eurobank Ergasias προς τα 19,20 ευρώ, η υπεραντίδραση διαρκείας της Coca Cola 3Ε προς τα 29,80 ευρώ, του Τιτάνα προς τα 30,62 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v