Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέλουμε μια καλή… άμυνα στην αρχή

Μία ημέρα ”ανάσανε” το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η υποχώρηση στη Wall και οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές προεξοφλείται ότι θα επηρεάσουν και το Χ.Α. Μένει να φανεί στην αρχή πώς θα αντιδράσουν κυρίως η Εθνική αλλά και οι ”μετοχές-εφεδρείες” του 20άρη, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι φόβοι ύφεσης που πίεσαν χθες σημαντικά χαμηλότερα τη Wall αναπόφευκτα φτάνουν από νωρίτερα το πρωί στην Ευρώπη.

Στην Αθήνα θα λέγαμε… ξανά μανά τα ίδια, στον ρυθμό που παίζουν οι ξένοι.

Μέχρι και 0,55% χαμηλότερα ξεκινά στη Φρανκφούρτη ο DAX, σε μια φάση όπου στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες και μετοχές ”επιβεβαίωσαν” τεχνικές περιοχές.

Εάν η χθεσινή αντίδραση μπορούσε να έχει σήμερα συνέχεια για ένα μέρος της αγοράς, τότε θα αναφερόμασταν σε ουσιαστικές αντοχές ενός τμήματος των ενεργών παικτών.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκινά από τις 4.344,9 μονάδες, έχει δηλαδή να ”καλύψει” ένα κενό μέχρι τις 4.270 μονάδες.

Ο FTSE 20 από τις 2.273,8 μονάδες έχει να καλύψει ανάλογα ένα άνοιγμα μέχρι τις 2.234,9 μονάδες.

Ωστόσο, αρκετά θα κριθούν αφενός μεν από τη συμπεριφορά της Εθνικής, αφετέρου από τις αντοχές των μετοχών-εφεδρειών του 20άρη.

Εάν, για παράδειγμα, η μετοχή της Εθνικής (με απόδοση 4,1% χθες) δεν ”χάσει” τα 37,80 ευρώ, αρκετά μπορεί να παιχτούν στη συνέχεια.

Για να συμβεί αυτό, θα μπορούσαν ΟΤΕ (στα 20,50 ευρώ με 0,5%), ΟΠΑΠ (στα 23,80 ευρώ με -2%) και ΔΕΗ (στα 30 ευρώ με -1%) να λειτουργήσουν εξισορροπητικά όσον αφορά στον FTSE 20.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή μιας ελεγχόμενης διόρθωσης, η ”μόχλευση” σε ένα μέρος της αγοράς είναι εφικτή.

Θα πρέπει να προσεχθεί πως μετοχές εταιριών όπως Ατλάντικ, Μηχανική, Γενική Τράπεζα, Κυριακίδης, Βαλκάν, Αλουμύλ, ΓΕΒΚΑ, Καλπίνης - Σίμος, Μαΐλλης, Centric, Κούμπας και ορισμένες ακόμη κινούνται με βάση είτε επιχειρηματικές κινήσεις είτε… φήμες.

Θα φανεί σήμερα κατά πόσον μπορεί, για παράδειγμα, να αντέξουν η Ατλάντικ (δες σχετικά στον Χαμαιλέοντα), ο Καλπίνης (δες σχετικό θέμα) ή οι Γενική Τράπεζα, Μαΐλλης, Σιδενόρ, Μηχανική.

Στην περίπτωση όμως που ενδεχόμενη πίεση στον 20άρη τον οδηγήσει χαμηλότερα βραχυπρόθεσμης περιοχής στήριξης, η συνεδρίαση εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί χωρίς μεγάλες αντιστάσεις.

Πρόγευση της διάθεσης των εν δυνάμει πωλητών - αγοραστών θα έχουμε στα πρώτα 10-20 λεπτά της συνεδρίασης, οπότε και θα διαμορφωθεί καλύτερη εικόνα για τη συνέχεια.

Σημείωση: Στο φύλλο του ”Μετόχου” που κυκλοφορεί σήμερα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον τραπεζικό κλάδο. Ούτως ή άλλως για τις τράπεζες, τον ηγέτη του κλάδου Εθνική, πολλά δημοσιεύονται και περισσότερα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες.

Ο Dr. Money αναφέρεται στην ”Εθνική που ποτέ δεν πεθαίνει…”.

Το σίγουρο όμως είναι πως όπως αναφέρεται στον τίτλο του σχετικού θέματος του ”Μετόχου”, για τις τράπεζες ”τελείωσαν τα… εύκολα”.

Και αυτό κατά την εκτίμησή μας αποτελεί το επόμενο στοίχημα για την αγορά μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v