Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Φθηνή” υποχώρηση στο Χ.Α.

Συνεδρίαση περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα είναι η σημερινή, καθώς ο τζίρος παραμένει σε χαμηλότατο επίπεδο. Κρατά μεν η Εθνική, αλλά πιέζεται το μεγαλύτερο μέρος εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Τηρουμένων των αναλογιών, συντηρείται η μόχλευση σε ένα μέρος της μεσαίας – χαμηλότερης αποτίμησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τι να πει κανείς για τη σημερινή συνεδρίαση, όταν λίγο μετά τις 14:05 οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 115 εκατ. ευρώ;

Και όταν από αυτά περίπου 11 εκατ. αφορούσαν σε πακέτα και σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Και όταν νουνεχείς χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν ανησυχίες και επιφυλάξεις για την… τύχη των συναλλαγών, που θα πραγματοποιούνται σταδιακά εκτός αγοράς.

Γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του τζίρου, που πραγματοποιείται με τις διαδικασίες που γνωρίζουμε έως σήμερα.

Δεν βλέπουμε όμως να αντιδρούν οι ιθύνοντες σε αυτή τη σταδιακή απαξίωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, καθώς παρά τις συνεχείς οχλήσεις του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν αποφασίζεται κανένα μέτρο προς την κατεύθυνση της τόνωσης των συναλλαγών.

Ούτε στην υπεσχημένη μείωση του φόρου επί των συναλλαγών δεν προχωρούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι της αγοράς, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Όλα αυτά αναφέρονται γιατί κατά την εκτίμησή μας η συνεδρίαση έχει μέχρι τώρα περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα.

Με την Εθνική να κρατά μεν στα 38,32 ευρώ, την Coca Cola Hellenic και τον Τιτάνα να σώζουν μερικώς την τιμή για τον FTSE και την πλειονότητα των εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης να χάνει σταδιακά έδαφος. Όχι επειδή υπάρχει υπερβάλλουσα προσφορά, αλλά ακριβώς διότι καταγράφεται απουσία ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Γύρω στις 14:15 η αναλογία καθοδικών προς ανοδικές μετοχές διαμορφωνόταν στο 2 προς 1, με αρκετούς από τους τίτλους της μεσαίας – χαμηλότερης αποτίμησης να αντιδρούν ανοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v