Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές ευνοεί το stock picking

Οριακή πτώση για τον Γενικό Δείκτη με τις συναλλαγές στα 31,9 εκατ. ευρώ. Ισχυρά κέρδη για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ακολούθησαν ΕΛΠΕ και Aegean. Ρευστοποιήσεις σε Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Viohalco.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές ευνοεί το stock picking

Αλλη μία συνεδρίαση, συνεχόμενη για τον Αύγουστο, χωρίς σημαντική διαφοροποίηση για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 898,58 μονάδες, κατά 0,14% χαμηλότερα, για τον Γενικό Δείκτη.

Στα συνήθη των ημερών, και συγκεκριμένα από της Δευτέρας 2 Αυγούστου, οπότε η περαιτέρω μείωση ενδιαφέροντος, συναλλαγών είχε ως συνέπεια τον "εγκλωβισμό", για τον Γενικό Δείκτη σε στενό εύρος, μεταξύ 880-910 μονάδων.

Μέτριες, και σήμερα, οι συναλλαγές, λιγότερες απ' ότι εχθές- που κάτι έδειξε να αλλάζει, κάπως- με τους επενδυτές, παίκτες χωρίς αντανακλαστικά. Ακόμη, και όταν μετά τις 16.50' στην Wall Street εκδηλώθηκαν πιέσεις εν αναμονή των πρακτικών της Fed.

Ούτως ή άλλως, στο χρηματιστήριο μας οι επενδυτές ελάχιστα συγχρονίζονται με την τάση στα διεθνή, που τελευταία συνέχισαν σε "νέα υψηλά".

Συνεδρίαση, με λίγες εναλλαγές για τον ΓΔ, με διαμόρφωση σχηματισμού W, με χαμηλό ημέρας στις 896,59 και υψηλό στις 902,26 στην αρχή της συνεδρίασης.

Τζίρος 25,2 εκατ. ευρώ, με συναλλαγές 14,8 εκατ. μτχ, στις 17.00 και συνολικά 30,4 εκατ. με 13,4 εκατ. μτχ. στο "κλείσιμο"

Σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Mytilineos, Alpha Bank, Jumbo και Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Εθνική, Intracom η 10άδα με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με Eurobank, Lamda Development, ElvalHalcor, Τέρνα Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης, Viohalco, Motor Oil, Fourlis, AEGEAN, ΑΔΜΗΕ κ.α.

Ενδεικτική του κλίματος, που έχει διαμορφωθεί (κυρίως) τον Αύγουστο, το γεγονός πως λ.χ η Intracom περνά (συναλλακτικά) αρκετές μετοχές του δείκτη ή η είσοδος των Πλαστικών Θράκης στις υψηλές θέσεις.

Σε δεύτερο πλάνο ο τραπεζικός κλάδος, κατάσταση που αποτυπώνεται τόσο συναλλακτικά όσο στην εμφανή αδυναμία υπέρβασης, καν, των 580 μονάδων.

Συγκριτικά, η Alpha Bank παρουσιάζει- βραχυπρόθεσμα- μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όσο η μετοχή είναι πάνω από τα 1,08-1,10 και όσο η αγορά προσβλέπει στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Ομως είναι στον ΟΤΕ, όπου εμφανώς "ισχυρά χέρια" ενισχύουν θέσεις, πέριξ των 16 ευρώ, πολυετών υψηλών. "Χτίσιμο" που προϊδεάζει για την επόμενη κίνηση πάνω και από τα 16 προς υψηλότερες τιμές, χρημ. αξία.

Εμφανές και μεθοδικό το "χτίσιμο" θέσεων και στη ΔΕΗ, σε δύο φάσεις: σε δύο φάσεις, από τα 8,32 της 20/7 και από τα 9,075 της 9/8. Σε εξέλιξη ακόμη μία, από τα 9,25 ευρώ, με στόχευση προς τα 9,91 με ζητούμενο το...διψήφιο.

Στην περιοχή των 2.155 μονάδων, ο FTSE25 σε απόσταση από τις 2.180 ελάχιστο επίπεδο που θα πρέπει να υπερβεί προκειμένου να αλλάξει η τάση. Σημείο make or break, πάνω από τις 2.220 μονάδες.

Για αυτό και το stock picking σε τίτλους των AEGEAN, στα 5,44 (2,64%) καθώς φαίνεται να κερδίζεται- μέχρι τώρα- το στοίχημα του τουρισμού, Mytilineos όπου συνεχίζεται η συσσώρευση δυνάμεων στα 15,50-15,60 με στόχευση προς (και πάνω) από τα 16 ευρώ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς συνεχίζονται οι αγορές από τους βασικούς μετόχους, μέσα από την αγορά, με αποτέλεσμα σήμερα τα 1,51 (4,28%).

Ωστόσο είναι η μεσαία κεφαλαιοποίηση, που για ακόμη μία συνεδρίαση δικαιώνει την επιμονή όσων, εδώ και εβδομάδες, εστιάζουν σε τίτλους των Intracom- στα 2,28 (4,59%)-, Πλαστικών Θράκης- στα 8,06 (0,75%)-, ΚΡΙ-ΚΡΙ- στα 8,56 (2,15%)-, Fourlis- στα 4,295 (0,47%) αλλά και mid caps όπως: Intrakat, Τεχνική Ολυμπιακή, Attica Bank κ.α.

Για 45 μετοχές το πρόσημο ήταν θετικό, για 71 αρνητικό.

Μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής για: Byte, ΚΕΚΡΟΨ, Ελαστρον, Δομική Κρήτης, Yalco κ.α.

Με μικρό discount, στα Παράγωγα οι τιμές για τα 3.155 Συμβόλαια μηνός Αυγούστου και τα 3.189 Σεπτεμβρίου.

Ενισχυμένες οι θέσεις σε ΣΜΕ, εν όψει της λήξης της σειράς Αυγούστου, μεθαύριο Παρασκευή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v