Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήραν... κεφάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Στα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών που διορθώνουν στον απόηχο των όσων συζητούνται στη Fed για το tapering, κινείται το Χρηματιστήριο. Κάτω από τις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μεγαλύτερες οι πιέσεις για τον τραπεζικό κλάδο.

Πήραν... κεφάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά, σε βαθύτερο κόκκινο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η συζήτηση στην Fed, για το ενδεχόμενο/προοπτική σταδιακής μείωσης της αγοράς κρατικών ομολόγων, λειτουργεί σαν αφορμή για να ενεργοποιηθούν εντολές πωλήσεων από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο.

Σε αυτό το περιβάλλον και με αυτή την αφορμή, ήταν απόλυτα αναμενόμενο το ξεκίνημα της συνεδρίασης, στην Αθήνα, καθώς θέματα tapering αφορούν την αγορά μας, ίσως, περισσότερο από κάθε άλλης ευρωπαϊκής.
Αφορμής δοθείσης, οι πρώτες εντολές πέρασαν στο σύστημα για τραπεζικές μετοχές, με άμεση πίεση και κλίση για τίτλους και κλαδικό δείκτη. Οι πρώτες πωλήσεις στα τραπεζικά είχαν, σχεδόν, άμεση μετάδοση στα blue chips, με συνέπεια ο μεν ΔΤΡ να διορθώσει προς τις 535 ο δε FTSE25 προς τις 2.120 μονάδες.

Με πλεονέκτημα, για τους πωλητές από την αρχή, με την στάση τους να έχει προεξοφληθεί μετά το χθεσινοβραδυνό "κλείσιμο" στην Wall Street, την συνέχεια της διόρθωσης στην Ασία και το, από νωρίς, με απώλειες "άνοιγμα" σε Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Ενδεικτικό το ότι στις 10.25' που περνούσαν οι εντολές πώλησης, στην Αθήνα, στην Φρανκφούρτη η διόρθωση, για τον DAX έφτανε το 1,05% με κλίση προς τις 15.785 μονάδες. Ούτως ή άλλως, κανόνας για το ΧΑ είναι να μην ακολουθεί την άνοδο των ξένων αγορών αλλά να ανταποκρίνεται άμεσα στις εκάστοτε διορθώσεις τους.

Σε τραπεζικές μετοχές, οι περισσότερες εντολές από τους πωλητές, με την Alpha Bank στα 1,111 (-1,94%), την Εθνική στα 2,319 (-2,17%) χωρίς ωστόσο να περιορίζονται στις συστημικές.

Σχεδόν παράλληλα οι εντολές, σε ΟΤΕ (15,59), Mytilineos (15,31), ΟΠΑΠ (12,11) αλλά και mid caps που είχαν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις των Intracom (2,215), IntraKat (2,14) κ.α.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν φυσιολογική την μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, σε περιπτώσεις μετοχών με διψήφια μεταβολή (σε διάστημα εβδομάδος) αλλά και την...ευαισθησία, που έχει ο τραπεζικός κλάδος σε ζητήματα αγοράς ομολόγων.

Επίσης ενδεικτική και η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στο 1/7 με 71 μετοχές να διορθώνουν σημαντικά. Αυξημένος, συγκριτικά με το αντίστοιχο χθεσινό διάστημα, ο τζίρος (στα 4 εκατ. στα πρώτα 35' ) απόρροια της άμεσης ενεργοποίησης των πωλητών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v