Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη που υποχωρεί πλέον άνω του 2% και τις τράπεζες να βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών. Πιέσεις και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ. Ποιες μετοχές επιμένουν υψηλότερα.

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Εισαγόμενη- αυτήν την φορά- η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τα ευρωπαϊκά να επηρεάζονται από την προοπτική σταδιακής μείωσης των αγορών ομολόγων από την Fed, και την προσοχή τους να στρέφεται στο πως θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
οι πωλητές είχαν μία καλή αφορμή για να πιέσουν χαμηλότερα δείκτες και μετοχές.

Σε Φρανκφούρτη, Παρίσι όμως η διόρθωση ξεκίνησε μετά από άνοδο σε ιστορικά/πολυετή υψηλά και λίγο ως πολύ θεωρείται αναμενόμενη και επιβεβλημένη. Στην Αθήνα όμως, έχει χαθεί το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου των ξένων αγορών, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκει "τοίχο" λίγο πάνω από τις 900 μονάδες, γεγονός που διευρύνει την απόκλιση του ελληνικού από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Κλάδος που πλήττεται, πιο άμεσα, είναι ο τραπεζικός και αυτό φάνηκε, από την προσυνεδρίαση ακόμη, με τις πρώτες εντολές πώλησης να επικεντρώνονται σε Alpha Bank και Πειραιώς, Εθνική, Eurobank. Με συνέπεια, πολύ γρήγορα, για τον Δείκτη Τραπεζών οι απώλειες να διευρυνθούν πέραν του 2% , φθάνοντας και 3,25% προς τις 530 μονάδες.

Ομως, σχεδόν παράλληλα ενεργοποιήθηκαν εντολές από την πλευρά των πωλητών και σε blue chips, με ΟΤΕ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ να βρίσκονται στο στόχαστρο τους.

Στις 1.440 μονάδες, με απώλειες 2,21% ο δείκτης FTSE25, καθώς πωλήσεις βγήκαν στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με συνέπεια να παραμείνει, κοντά, στα χαμηλά ημέρας από τις 12.15'-12.30' μέχρι νωρίτερα.

Σε αυτό το διάστημα, σε χαμηλές τιμές δείκτη πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 18,5 εκατ. με την συνολική να διαμορφώνεται στα 27,2 εκατ. (στις 15.15').

Το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων αφορά στα blue chips, καθώς αυτά αποτελούν τον-κυρίως- "κορμό" λογαριασμών margin (και δανεισμού/μόχλευσης). Η μείωση τους (μέσω πωλήσεων μετοχών) ακολουθείται σε φάσεις της αγοράς, που οι επενδυτές περιμένουν ακόμη χαμηλότερες τιμές ή υποχρεώνονται να καλύψουν (άμεσα) την ζημία τους.

Την στάση, θα την καθορίσει η Wall Street, και "κλειδί" θα είναι η ενδεχόμενη περαιτέρω διόρθωση για τον S&P500.

Στις 4.400 μονάδες, ο "δείκτης των δεικτών" και σήμερα θα φανεί εάν είναι εφικτά σενάρια των short, που "βλέπουν" διόρθωση προς (και χαμηλότερα ) των 4.200 μονάδων.

Στο 1/11,7 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, συντριπτική υπέρ των πωλητών με τις 25 μετοχές του FTSE25 στο "κόκκινο" και τις 16 από οτις 20 του FTMidCap.

Κόντρα στην διόρθωση, από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση κινούνται οι μετοχές των ΕΥΑΘ (4,50), Quest (14,60), BriQ (2,08) και ΟΛΘ (σταθερή).

Στα Παράγωγα, σε 1.241 ο αριθμός των Συμβολαίων Αυγούστου, που λήγουν αύριο, με discount 1,93% και σε 1.280 ΣΜΕ Σεπτεμβρίου κατά 1,77% χαμηλότερα.

Ενισχυμένος, σε σχέση με χθες, ο δανεισμός μετοχών του δείκτη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v