Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επεσε… αμαχητί το Χρηματιστήριο

Στις 882 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης σε μια καθαρά πτωτική συνεδρίαση. Μόνο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έκλεισε με θετικό πρόσημο στον FTSE-25. Οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ποια είναι η τεχνική εικόνα της αγοράς.

Επεσε… αμαχητί το Χρηματιστήριο

Εισαγόμενες πιέσεις και άκοπη διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον ΓΔ να κλείνει στις 881,95 (-1,85%). Ανησυχίες, λόγω Fed και προοπτικής σταδιακής μείωσης των αγορών ομολόγων, με τα ξένα χρηματιστήρια να διορθώνουν από πρόσφατα ιστορικά ή τελευταία πολυετή υψηλά.

Και, όντως, η διόρθωση σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη κ.α και λογική έχει και σαν αφορμή λειτουργεί για μία εσπευσμένη αποσυμπίεση. Αλλά στην Αθήνα; λες και το χρηματιστήριο ανταποκρίθηκε σε εισαγόμενες ωθήσεις; ή μήπως ακολούθησε τα ξένα στην ολική επαναφορά τους και τα νέα υψηλά, φέτος το 2021;

Απλά, στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν υπάρχει συγκροτημένος επενδυτικός πόλος -όπως παλιά- να βγει και διαδραματίσει ρόλο ψύχραιμο και εξισορροπητικό. Δεν υπάρχει, επί της ουσίας, παρακολούθηση της αγοράς από τους καθ' ύλην αρμοδίους με συνέπεια να αφήνεται στο έλεος των πωλητών η εξαέρωση χρηματιστηριακής αξίας 1,5-2 δισ. με λίγες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στην Φρανκφούρτη (και) αφορμής δοθείσης, "γύρισαν" τον DAX έως τις 15.622 από τα τελευταία ιστορικά υψηλά, των 16.029 μονάδων. Μία εβδομάδα πριν.

Στην Αθήνα, ούτε καν, από τις 900 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, η διόρθωση έφθασε με συναλλαγές 8 εκατ. έως 2,25% χαμηλότερα, για να συνεχίσει προς τις 878 μονάδες. Περιοχή, όπου "κόλλησε" η αγορά και να γίνουν συναλλαγές, σχεδόν, 22 εκατ. (έως τις 17.00' ).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την διόρθωση, αφ' ενός στη μείωση περιθωρίων δανεισμού, τις αντανακλαστικές πωλήσεις λιγοστών ξένων αφ΄ ετέρου στην διάθεση μερικής κατοχύρωσης υπεραξιών.

Επίσης, σημειώνουν πως μετοχές με μικρότερη έκθεση σε ξένα και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια είχαν- συγκριτικά πάντα- καλύτερη συμπεριφορά έναντι τραπεζικών και blue chips.

Πιεστικότερες οι πωλήσεις στις τραπεζικές, για αυτό και η διόρθωση-για τον ΔΤΡ- έως τις 530,63 και "κλείσιμο" χαμηλότερα 3,26% στις 531,28 μονάδες σε σχέση με τα blue chips, εξ ου, η κλίση- για τον FTSE25- έως τις 2.104,47 και "κλείσιμο" με διόρθωση 2,02% στις 2.111,15 μονάδες.

Συγκριτικά-πάντα- καλύτερη εικόνα για τα mid caps, με τον FTMidCap με τη μικρότερη διόρθωση, σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, με τελική τιμή στις 1.451 μονάδες και πτώση 1,12%.

Αναμφίβολα η συζήτηση στην Fed, για το tapering, που όμως έχει αρχίσει εδώ και 3-4 μήνες αλλάζει κάποια δεδομένα και δυνητικά σε βάθος χρόνου αποστερεί "καύσιμα" από τους long.

Ωστόσο η ΕΚΤ έχει άλλες προτεραιότητες, άλλα βάρη και προβλήματα να διαχειριστεί για αυτό η συνεδρίαση της 9 ης Σεπτεμβρίου φορτίζεται αρκετά.

Προφανώς και το θέμα αφορά την Αθήνα, σε σημαντικό βαθμό το τραπεζικό σύστημα αλλά τόσο εσπευσμένη προεξόφληση θεωρήθηκε ακατανόητη, από αρκετούς ανθρώπους της αγοράς.

Σε ΟΤΕ, Alpha Bank, Mytilineos, Πειραιώς, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνική, Eurobank, Motor Oil, Intracom, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intrakat κ.α. η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα.

Με τις εξής παρατηρήσεις, σε blue chips όπως λ.χ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos κ.α. ενεργοποιήθηκαν περισσότερες (και σε καλύτερες τιμές) αγορές σε σχέση με τις τραπεζικές.

Για παράδειγμα, στον ΟΤΕ από τα 15,,55 έγιναν αγορές έως και 0,40 υψηλότερα, με αποτέλεσμα η διόρθωση να είναι οριακή. Σε αντιδιαστολή, στην Alpha Bank οι αγορές και λιγότερες ήταν και σε χαμηλότερες τιμές. Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και σε Eurobank, Εθνική, Πειραιώς.

Διαφορετική εικόνα, για αρκετά blue chips, που πρακτικά σημαίνει πως ναι μεν μέρος των επενδεδυμένων κεφαλαίων ρευστοποιείται, το μεγαλύτερο όμως- και κατά κανόνα μεσομακροπρόθεσμο παραμένει- ενώ άλλα αναζητούν ελκυστικά σημεία επανεισόδου.

Τάση που αποτυπώθηκε σήμερα, σε τίτλους των ΔΕΗ (9,355), Τέρνα Ενεργειακή (11,58), Lamda Development (8,09), Motor Oil (13,27) κ.α.

Οπως άλλωστε και σε μετρημένα mid caps, είτε πήγαν εντελώς κόντρα, με θετικό πρόσημο στο τέλος, όπως των: BriQ (2,09), ΟΛΘ (26,30) είτε είχαν μικρές απώλειες: Ευρωπαίκή Πίστη (4,77), Πλαστικά Θράκης (8 ), Intracom (2,27), Intrakat (2,27), Papoutsanis (2,23), Autohellas (7,25), Πλαίσιο (4,03).

Συντριπτικά υπέρ των πωλητών η σχέση με 118 μετοχές στο μείον έναντι μόλις 12 στο συν, και με 36 χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v