Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο έλεος της ύφεσης και του πανικού οι αγορές

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτονται καθημερινά στις αγορές του πλανήτη. Δραματική εικόνα στις ευρωαγορές. Ασχημοι οιωνοί από Wall, ενώ η τελευταία παρτίδα για τον ΓΔ παίζεται στη διάσωση των 1.700 μονάδων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ντόμινο... κραχ, διεθνώς. Στα όρια του... κραχ βρίσκεται η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του πλανήτη, εάν δεν σωθεί η παρτίδα οπωσδήποτε σήμερα στην Wall Street.

Ιστορικά στελέχη της αγοράς μας, που έχουν δει πολλά τα τελευταία 40-50 χρόνια, θεωρούν πως η σημερινή συνεδρίαση της Wall μπορεί να αποβεί η κρισιμότερη στην ιστορία της από τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο και μετά. Θεωρούν πως στο τρίωρο από 16:00 έως 19:00 (ώρα Ελλάδος) θα φανεί κατά πόσο το Σύστημα διεθνώς έχει αναπτύξει τους έσχατους μηχανισμούς διάσωσής του, ρίχνοντας σε Dow Jones και S&P 500 όλα τα χαρτιά που διαθέτει.

Το μήνυμα που έρχεται από τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και από τη Νέα Υόρκη, είναι ξεκάθαρο: "ή σώζεται η παρτίδα σήμερα, ή Dow Jones και S&P γράφουν ακραίες ιστορικά πρωτόγνωρες αρνητικές αποδόσεις".

Πολλά παίζονται και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα στη σύνοδο του OPEC. Αμερικανοί αναλυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο έμμεσης «χειραγώγησης» της τιμής του πετρελαίου προκειμένου να βοηθηθούν μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, ώστε να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Παράτολμο σχέδιο που φαίνεται όμως να έχει… ψήγματα αλήθειας.

Γύρω στις 13:00 η Εθνική χάνει ακόμη 15%, με την αποτίμηση του ομίλου να εξανεμίζεται στα 5,9 δισ. ευρώ, κατά 15% υποχωρεί η Eurobank που αποτιμάται πλέον στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογη εικόνα... αποκάλυψης σημειώνεται για Alpha Bank, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, MIG, Motor Oil, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Intralot.

Είναι ενδεικτικό πως περίπου εκείνη την ώρα από τις 236 μετοχές που υποχωρούσαν, απώλειες μεγαλύτερες του 10% έγραφαν 50 και πλέον εισηγμένες.

Ο φίλος Zelis677 εκτιμά πως εάν οι αγορές, και στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης, δεν δώσουν αντίδραση πολύ σύντομα, τότε ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου μας απειλείται να οδηγηθεί στην καταγραφή τιμής χαμηλότερης από το χαμηλό στα τέλη Μαρτίου του 2003.

Επιφυλακτική ακόμη και σε αυτά τα χαμηλά, υποτιμημένα επίπεδα, παραμένει για τις πέντε ισχυρότερες ελληνικές τράπεζες η ομάδα του eZMarket, που παραπέμπει στην απογοητευτική διαγραμματική απεικόνιση μετοχών οι οποίες έχουν «κρεμάσει» μετά την υποχώρησή τους χαμηλότερα μακροπρόθεσμων στηρίξεων.

Ή ταν ή επί τας για τις αγορές σήμερα και τη Δευτέρα - Τρίτη, με τη Σοφοκλέους σε ανάλογη κατάσταση. Ή σώζονται οι 1.700 μονάδες και αποφεύγουμε σε αυτήν τη φάση την περαιτέρω καταβαράθρωση των αποτιμήσεων ή… προσκρούουμε σε νέα χαμηλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v