Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική αγρανάπαυση - κινητικότητα στα μικρά

Συνεδρίαση ιδιαίτερα χαμηλού τζίρου με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως σε Εθνική, ΜPB και επιμέρους τίλους. Πτώση για Εθνική (2,59%), Εurobank (3,41%). Kέρδη για ΔΕΗ (2,05%), ΟΠΑΠ (1,2%).

Περιμένοντας ένα μίνι πληθωρισμό χαρτιών, με πρώτη αύριο την Εθνική Τράπεζα, η Σοφοκλέους έδειξε ανήμπορη να ακολουθήσει τον θετικό βηματισμό των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δεν αποκλείεται να χαρακτηριστούν από αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών και σημαντικές διακυμάνσεις.

Έτσι το όποιο ενδιαφέρον περιορίστηκε σε επιμέρους τίτλους, σε μία συνεδρίαση ιδιαίτερα χαμηλού τζίρου, μιας και η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 1/5 του συνολικού τζίρου αφορά συναλλαγές στον τίτλο της Εθνικής (ο μόνος τίτλος μαζί με αυτόν της MPB που ξεπέρασαν σε όγκο το 1 εκατ. τεμάχια)

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις η κινητικότητα θα επικεντρωθεί σε επιμέρους πρωταγωνιστές που θα αναφέρονται σε ειδήσεις, φήμες ή θα διαθέτουν έκδηλα φθηνές αποτιμήσεις.

Η επενδυτική σκυτάλη αλλάζει χέρι, τονίζει ο Κώστα Βέργος. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τμήματος Ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναμένεται μετατόπιση του διεθνούς αλλά και του εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος από τις μετοχές του Τραπεζικού τομέα σε εκείνες του Βιομηχανικού αλλά και της Τεχνολογίας.

Είναι επομένως πιθανό να υπάρξει ήπια αποκόμιση κερδών σε μετοχές στον Τραπεζικό τομέα διεθνώς και στην Ελλάδα και διάχυση ενδιαφέροντος σε μετοχές εταιρειών άλλων κλάδων, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα μικρή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ σε χαμηλότερα επίπεδα.

Λέμε μικρή μετατόπιση, καθώς η βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα της αγοράς δεν δείχνει κάτι ιδιαίτερα αρνητικό.

Η είσοδος του δείκτη FTSE μέσα στη ζώνη αντίστασης των 1.206 με 1.236 μονάδων δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για ένα υγιές καθοδικό retracement προς το πρώτο Fibonacci Arc της πρόσφατης έντονης ανοδικής κίνησης, διαπιστώνουν οι αναλυτές της Fortius Finance.

Το τόξο αυτό φαίνεται στο τριαντάλεπτο διάγραμμα να λαμβάνει τιμές περίπου στις 1.150 μονάδες.

Πιθανή όμως γρήγορη καθοδική διάσπαση της εν λόγω περιοχής, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει το δείκτη προς το επόμενο τόξο στις 1.128 με 1.132 μονάδες. Από τις επιμέρους εταιρείες, που απαρτίζουν το δείκτη, τα καλύτερα ημερήσια διαγράμματα έχουν, σύμφωνα με τους αναλυτές της Fortius, οι τίτλοι της Coca Cola και της Alpha Bank, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα διαγράμματα του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της Intralot.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε ένα περιορισμένο εύρος διακύμανσης, με το κάτω άκρο του να ορίζεται στις 2.268 μονάδες, περιοχή από την οποία διέρχεται ο εκθετικό κινητός μέσος των 200 ημερών, σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Τυχόν διάσπαση του εν λόγω σημείου ενδεχομένως να επιταχύνει τους ρυθμούς της διορθωτικής πορείας.

Πάντα σύμφωνα με την Πήγασος μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θα επιβαλλόταν αναθεώρηση της προσέγγισης στην Αγορά αυξάνοντας το βαθμό έκθεσης σε τίτλους που παραμένουν στο επίκεντρο λόγω θετικών αποτελεσμάτων αλλά και χαμηλής αποτίμησης.

Στο μπαράζ των “εισαγόμενων” ειδήσεων στέκεται η Solidus Sec, με κορυφαία είδηση την επίσημη αρχική εκτίμηση για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου των ΗΠΑ που αναμένεται στις 31 τρέχοντος.

Εν τω μεταξύ σήμερα το βράδυ αναμένεται η “Μπεζ Βίβλος”, ενώ αύριο μεταξύ άλλων ανακοινώνουν αποτελέσματα β΄ τριμήνου και οι Dow Chemical, Metlife, Colgate – Palmolive, Mastercard, Walt Disney, Travelers, Exxon Mobil, Telefonica, BASF, Lufthansa, BskyB, AstraZeneca, Volkswagen, Royal Dutch Shell, BT Group, Siemens, Alcatel – Lucent, ενώ ανακοινώνονται  και οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.

Στους Δεικτοβαρείς τίτλους οι μεγαλύτερες απώλειες για Βιοχάλκο (-3% και κλείσιμο πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας), Eurobank (-3,41% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και Εθνική (-2,59%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν οι Κύπρου και MIG, με αρνητική μεταβολή οι Alpha Bank, MPB, Πειραιώς και αμετάβλητος ο τίτλος του Μυτιληναίου.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+2,05%) και Ελλάκτωρα (+2,07% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), αξιόλογα κέρδη για ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Coca-Cola και θετικό τελικό πρόσημο για Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Intralot, Motor Oil.

Ο Γενικός δείκτης άνοιξε στο χαμηλό ημέρας (2266,96 μονάδες), από εκεί και πέρα αναρριχήθηκε μέχρι τις 2302,75 μονάδες (12.35), αλλά επικράτησαν εκ νέου οι πτωτικές διαθέσεις και έτσι έκλεισε στις 2276,18 μονάδες με απώλειες 0,44%, ενώ ο χαμηλός τζίρος έφθασε τα 103 εκατ.

Μάλλον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 122 ανοδικές μετοχές έναντι 83 πτωτικών και 20 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 20%.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών ημέρας και οι Περσεύς, Αθηνά, Ευρ. Πίστη, Άττικατ, Επίλεκτος, Κυριακίδης, Βωβός, Κτήμα Λαζαρίδη, Έδραση, Εκτέρ, Singularlogic, Dionic κ.λ.π.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2482), Alpha Bank (439), Κύπρου (665), ΟΤΕ (965), Ταχ. Ταμιευτήριο (497), ΟΠΑΠ (132), MPB (248), Ιντρακόμ (185), Eurobank (222), Πειραιώς (410), ΓΕΚ (148), Μυτιληναίος (420), Αγροτική (124), ΔΕΗ (374), MIG (135), Τιτάν (135).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 29/7 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 36729 τεμ., Alpha Bank 100000 τεμ., Γενική 20000 τεμ., Eurobank 63917 τεμ.

Το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Γενική Τρ. 20000 τεμ. και ΔΕΗ 6100 τεμ.

Τέλος σύμφωνα με το το Αρθρο 4 της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η εταιρεία Algebris Investments (UK) LLP, ενεργώντας ως διαχειρίστρια του κεφαλαίου Algebris Global Financials Master Fund, με την παρούσα γνωστοποιεί ότι την 27η Ιουλίου 2009 η καθαρή ανοικτή θέση που κατείχε το παραπάνω κεφάλαιο στην εταιρεία Alpha Bank ΑΕ αυξήθηκε σε ποσοστό ισοδύναμο του 0,4489% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της παραπάνω Τράπεζας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1.845.000 μετοχές της ALPHA BANK ΑΕ.

Επίσης, γνωστοποιεί ότι την 28η Ιουλίου 2009 η καθαρή ανοικτή θέση που κατείχε το παραπάνω κεφάλαιο στην ALPHA BANK ΑΕ αυξήθηκε σε ποσοστό ισοδύναμο του 0,4915% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της παραπάνω Τράπεζας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 2.020.000 μετοχές της ALPHA BANK ΑΕ.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v