Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολική επαναφορά για τη Σοφοκλέους

Εχοντας προηγουμένως υποχωρήσει περισσότερο από 2% ο Γενικός Δείκτης περνά σε θετικό έδαφος. Στο προσκήνιο οι εξελίξεις με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Υποχωρεί η ΕΤΕ, ενισχύεται η Αlpha Bank. Ανοδος για Ελλάκτωρ.

Ενισχύονται, σταδιακά μετά τις 15.45-16.05 οι ανοδικές τάσεις για όλο και περισσότερες μετοχές του FTSE Large Cap. Οι απώλειες για τον συγκεκριμένο δείκτη περιορίζονται στο ελάχιστο τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης επανέρχεται με μικρά κέρδη στις 980 – 985 μονάδες.

Περίπου στις 16.00 ενισχύονταν οι Alpha, MIG, ΔΕΗ, Intralot, Βιοχάλκο,ΟΠΑΠ Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.

Αφήνουμε τελευταίες τις δυο μετοχές των Ελλάκτωρκαι ΟΛΠ καθώς χρηματιστηριακοί κύκλοι αποδίδουν την υπεραπόδοσή τους στις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού μετά την συνάντηση με τον Α. Σαμαρά.

Η πτωτική κίνηση μέχρι πριν από λίγο είχε πιέσει τον Γενικό Δείκτη έως τις 960 μονάδες και τον Large Cap έως τις 329 μονάδες. Βαρίδι, ήταν οι αλλά και η πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Αφορμής δοθείσης, που λένε, η φυσιολογική και από τεχνική πλευρά επιβεβλημένη κίνηση έρχεται - έστω με μία μέρα καθυστέρηση, όπως τουλάχιστον την περιμέναμε στη στήλη.

Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ, με σημαντικό μέρος του τζίρου εύλογα σε Εθνική και Alpha Bank. Τα νεότερα από το ΤΧΣ είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και δείχνουν ως εξίσου πιθανή τη λεγόμενη «τρίτη λύση». Ωστόσο, και κατά την εκτίμησή μας, το κυρίαρχο δεν είναι τόσο το Τ.Τ. όσο οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των ομίλων.
 
Όπως φάνηκε και με αφορμή τη χθεσινή αναφορά του Reuters, πολλοί λένε διάφορα, άλλοι τόσοι εξυπηρετούν ποιος ξέρει τίνος συμφέροντα, με συνέπεια η αγορά μας να έχει αποκτήσει «τραχύτητα» στις συναλλαγές και στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι. Όμως, το ζητούμενο παραμένει για τον κλάδο το... ταμείο και γι' αυτό αναλυτικά αναφέρεται ο Χρ. Κίτσιος. Σημειώνεται μεταξύ άλλων: «...Το παζάρι αυτήν τη φορά για το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εξελίσσεται ήδη ατύπως μεταξύ των διοικήσεών τους και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.).

Όπως αποκάλυψε το Euro2day, διοικήσεις τραπεζών προτίθενται να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις κεφαλαιακές τους ανάγκες στα επικαιροποιημένα business plans που θα καταθέσουν στο Τ.Χ.Σ. και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα business plans θα προβλέπουν υψηλότερες επισφάλειες από αυτές που έβγαλε το δυσμενές σενάριο της BlackRock για το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων. 'Ακόμη και το δυσμενές σενάριο της BlackRock είναι παρωχημένο σχετικά με τις εξελίξεις', αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, σημειώνοντας ότι στηρίχθηκε σε ανεργία 19%, όταν αυτή έχει φθάσει στο 26%».

Νωρίτερα -λίγο μετά τις 13.50-13.55, η μετοχή της Εθνικής υποχωρούσε έως 3,5% έως το 1,35 ευρώ, ενώ της Alpha Bank κατά 0,62% έως το 1,60 ευρώ. Σημαντικές απώλειες σημειώνονται και για τις μετοχές της Πειραιώς και της Eurobank.

Από τις δεικτοβαρείς μετοχές του Large Cap η μετοχή της διορθώνει έως τα 17,58 ευρώ. Για τον όμιλο αναφέρεται σχετικά: «...Και τυπικά στον αέρα βρίσκεται από σήμερα το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει η Coca Cola για τη δημόσια πρόταση που αποσκοπεί στην έξοδό της από το Χ.Α. και την εισαγωγή της Coca Cola HBC AG στην premium αγορά του LSE, με παράλληλη διαπραγμάτευση σε Αθήνα και Ν. Υόρκη.

Με σημερινή της ανακοίνωση, η Coca Cola γνωστοποιεί ότι η ολοκλήρωση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης ανταλλαγής από την Coca Cola HBC AG αναμένεται στις αρχές του δευτέρου τριμήνου του 2013, ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι τον Μάρτιο του 2013 η Coca Cola HBC θα διαπραγματευόταν στο Λονδίνο».

Σε κατοχύρωση θέσεων αποδίδεται η μέχρι τώρα σημαντική διόρθωση του ΟΤΕ, σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ, που συγκριτικά σταθεροποιείται στην περιοχή των 5,91 ευρώ.

Από τα τρέχοντα ξεχωρίζουν το ενδεχόμενο 6μηνης παράτασης της επιβολής φόρου υπεραξιών.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να πάρει εξάμηνη παράταση η επιβολή του φόρου υπεραξίας 20%, ο οποίος με βάση το υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπεται να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.

Οι συντονισμένες προσπάθειες από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου και του ΣΜΕΧΑ φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς, καθώς το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται να συζητά το θέμα και να σκέφτεται να δώσει την παράταση. Στόχος το θέμα της φορολόγησης των μετοχών να εξεταστεί ευρύτερα και σε συνδυασμό με τον φόρο στις συναλλαγές αλλά και τον προωθούμενο φόρο Τόμπιν.

Στις διεθνείς αγορές ξεχωρίζει η κινητικότητα στις αγορές ομολόγων χωρών του Νότου. Κοντά σε χαμηλό δέκα μηνών κινείται το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, μετά την ανακοίνωση των κανονισμών που θα καταστήσουν ευκολότερη την αναδιάρθρωση του ισπανικού χρέους, αλλά και εν αναμονή της αυριανής δημοπρασίας, της πρώτης για το 2013, η οποία θα περιλαμβάνει και έναν νέο τίτλο λήξεως το 2015.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνονταν στο 5,11% (377 μ.β.), έχοντας υποχωρήσει στο 5,01% στις 4 Ιανουαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012. Του 5ετούς διαμορφώνεται στο 3,84% (339 μ.β.) και του 2ετούς στο 2,48% (241 μ.β.).
Στο 4,31% η απόδοση του ιταλικού 10ετούς (284 μ.β.), στο 3,07% του 5ετούς (261 μ.β.) και στο 1,64% του 2ετούς (158 μ.β.), ενώ η απόδοση του γαλλικού 10ετούς κινούνταν στο 2,10% (63 μ.β.), του 5ετούς στο 0,82% (36 μ.β.) και του 2ετούς στο 0,13% (7 μ.β.).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v