Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιμές πετρελαίου και carry trade

Η πορεία των τιμών πετρελαίου θα αποτελέσει, εντός των επόμενων μηνών, παράγοντα ο οποίος θα επηρεάσει τόσο την παγκόσμια οικονομία όσο και το carry trade, όπως υποστηρίζει ο Manuel Oliveri, αναλυτής της UBS.

του Manuel Oliveri, αναλυτή της UBS,

από την στήλη View of The Day

Οι τιμές του μαύρου χρυσού αποτελούν παράγοντα ο οποίος μπορεί να επηρεάσει το carry trade, σύμφωνα με τον Manuel Oliveri, αναλυτή συναλλαγματικών αγορών της UBS.

Όπως υπογραμμίζει από το 2001, οι μετοχές ήταν ο βασικός παράγοντας που επηρέαζε το carry trade - όταν νομίσματα με χαμηλά επιτόκια όπως το ιαπωνικό γεν πωλούνταν για την αγορά στοιχείων υψηλής απόδοσης - καθώς η ανοδική πορεία των μετοχικών αγορών αποτελούσε παράγοντα ”τροφής” για τη διάθεση επενδυτικού ρίσκου. Όμως ο αναλυτής της UBS θεωρεί ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίες θα επηρεάσουν το carry trade, όπως οι τιμές πετρελαίου.

”Εάν το πετρέλαιο δεχθεί ισχυρές πτωτικές πιέσεις αυτές θα μεταφερθούν και στο σύνολο του ενεργειακού κλάδου οδηγώντας σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα τις αγορές”, τονίζει ο κ. Oliveri και προσθέτει ”σαφώς χαμηλότερες τιμές πετρελαίου θα επηρεάσουν την ελκυστικότητα του carry trade”.

Ο κ. Oliveri υποστηρίζει, επίσης, ότι η αίσθηση του ”decoupling” μεταξύ της αμερικανικής και της διεθνούς οικονομίας αποτελεί παράγοντα που στηρίζει τις θετικές διαθέσεις στις πετρελαϊκές αγορές.

Όμως προσθέτει ότι οι ανησυχίες για την πραγματική επίδραση υποχώρησης της αμερικανικής οικονομίας στην υπόλοιπη υφήλιο όλο και αυξάνουν.

”Ως εκ τούτου οι όποιες θετικές συνέπειες από την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών στην παγκόσμια οικονομία δεν θα λάβουν χώρα πριν από το β’ τρίμηνο του 2008.

Επομένως το carry trade θα ”παρακολουθεί” τόσο την πορεία του μαύρου χρυσού όσο και των μετοχών εντός των επομένων μηνών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η έντονη μεταβλητότητα των μετοχικών αγορών θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές”, καταλήγει.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v