Η έκπληξη από την Σαγκάη

Το Ετος του Βούβαλου αρχίζει καλά για την Κίνα. Ενώ τα χρηματιστήρια του πλανήτη έχουν υποχωρήσει 9% μέχρι στιγμής φέτος, η αγορά της Σαγκάης έχει ενισχυθεί σχεδόν 10%. Φυσικά, με κάθε επιφύλαξη.

Η έκπληξη από την Σαγκάη
Το Ετος του Βούβαλου ξεκίνησε καλά στην Κίνα. Ενώ τα χρηματιστήρια του πλανήτη εν γένει έχουν υποχωρήσει 9% φέτος, το χρηματιστήριο της Σαγκάης έχει ενισχυθεί σχεδόν 10%. Η συνήθης θετική επίδραση του Ιανουαρίου έχει παρακάμψει φέτος τα περισσότερα χρηματιστήρια. Μόνο η Σρι Λάνκα, η Νορβηγία και λίγες Λατινοαμερικάνικες αγορές σημειώνουν άνοδο άνω του 1% στο ’09.

Η θετική εικόνα στην Σαγκάη έρχεται σε αντίθεση με την σωρεία αποθαρρυντικών ειδήσεων που πλήττουν τον πλανήτη καθώς και την εκκολαπτόμενη άποψη ότι η Κίνα θα είναι τυχερή αν σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 5% φέτος –σε καμία περίπτωση το μυθικό 8% που προβλέπεται. Ποιος ο λόγος:

Μια θεωρεία λέει ότι η Κίνα είναι σχετικά απρόσβλητη στους φόβους που περιτριγυρίζουν τις δυτικές τράπεζες –η αξία της Citi σήμερα είναι το λιγότερο από το ένα ένατο της ICBC – και τα ξεσπάσματα του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Οι επενδυτές μπορούν, λοιπόν, να αρχίσουν να προεξοφλούν μια ανάκαμψη, που θα προέλθει από τα μεγάλα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και το ανταγωνιστικό ρενμίνμπι.

Δεν είναι κακή άποψη, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη την απόκλιση των αποτιμήσεων μεταξύ των μετοχών «Α» στην Σαγκάη και των «συγγενών» μετοχών «Η» που είναι εισηγμένες στο πιο φιλελεύθερο Χονγκ Κονγκ. Το discount του Χογνκ Κονγκ, που συνήθως διαμορφώνεται στο ένα τρίτο, έχει διευρυνθεί στο μισό περίπου, τις τελευταίες εβδομάδες. Η απόκλιση αυτή είναι δύσκολο να εκτονωθεί, καθώς οι Κινέζοι δεν επιτρέπει ουσιαστικώς να αγοράσουν μετοχές «Η» ενώ οι ξένοι έχουν δικαίωμα να αγοράσουν μόνο ελάχιστες ποσότητες μετοχών «Α». Η ποσόστωσή τους, δεν ξεπερνά το 2% της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου της Κίνας.

Οι όγκοι συναλλαγών μπορεί να δείχνουν αξιοπρεπή επίπεδα συναλλαγών (η αξία των μετοχών που άλλαξαν χέρια πέρσι στην Σαγκάη και την Σεντζέν πέρσι ήταν περίπου ανάλογη με του Deutsche Borse), αλλά η αγορά δεν είναι καλός μηχανισμός αποτίμησης επιχειρήσεων και τοποθέτησης κεφαλαίων. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των μετοχών εισηγμένων επιχειρήσεων είναι κλειδωμένα και δεν διαπραγματεύονται. Και το Πεκίνο συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον χρηματιστηριακό δείκτη ως οικονομικό δείκτη, όπως το ΑΕΠ ή ο πληθωρισμός, με όλες τις παρεμβάσεις που μπορεί να σημαίνει αυτό.

Για να είναι αποδοτικές οι αγορές πρέπει να απολαμβάνουν διαφάνεια στην πληροφόρηση και την συζήτηση για τους κινδύνους- πράγματα που δεν υπήρχαν ούτε στην άνθιση της Σαγκάης (άνοδος 100% το 2007) ούτε στην πτώση της (απώλειες 65% το 2008). Οπότε κι αυτό το ράλι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο