Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Πτώση κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Μιλάνο και Μαδρίτη. Μικρή άνοδος για τους δείκτες σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Πιέσεις σε χρυσό και ευρώ. Ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου.

Οριακή άνοδο σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με την προσοχή των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένη στα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη διολίσθησε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανέφερε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη διολίσθησε στις -6,2 μονάδες από -3,9 μονάδες τον Νοέμβριο.

Επιπλέον, σταθερό αναμένεται να παραμείνει το καταναλωτικό κλίμα στην αρχή της χρονιάς στη Γερμανία, με τους παγκόσμιους κινδύνους – όπως η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Brexit χωρίς συμφωνία- να συνεχίζει να επιβαρύνει την κατάσταση, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών GfK.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης εμπιστοσύνης αναμένεται να φτάσει τις 10,4 μονάδες τον Ιανουάριο, αμετάβλητος από την ανάγνωση του Δεκεμβρίου. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 10,3.

Παράλληλα, η οικονομία στη Γαλλία αναπτύχθηκε ελαφρώς το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, αν και λιγότερο από αυτό που αναμενόταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Η στατιστική υπηρεσία INSEΕ ανακοίνωσε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λιγότερο από την προηγούμενη εκτίμηση ύψους 0,4%.

Στο μεταξύ, αβεβαιότητα επικρατεί στις ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να υπογράψει τη νομοθεσία που προβλέπει χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους αν δεν ψηφιστεί η κατασκευή του τοίχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,03% στις 336 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,14% στις 6.721 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,21% στις 10.633 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,04% στις 4.696 μονάδες.

Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,46% στις 8.556 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,97% στις 18.397 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,7% στα 46,18 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,6% στα 1.260 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1405 από 1,1448 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v