Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Η αγορά παραμένει επικεντρωμένη στις αποφάσεις της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Στο προσκήνιο και οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, μετά την παραίτηση Μάτις. Με shutdown το Σαββατοκύριακο απειλεί ο Τραμπ. Σταθερό το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία.

Υποχωρούν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή. Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,8%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 0,3%, ενώ στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί 1%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ καταγράφει απώλειες 1%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ επεκτείνει τις απώλειες του στο 0,8%, ενώ στη Λισαβόνα ο PSI χάνει 0,6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 διολισθαίνει 0,3%.

O τομέας των τηλεπικοινωνιών οδηγεί τις απώλειες, με πτώση άνω του 1% στο πρωινό trading. Oι Vodafone, Telia Company και Telenor χάνουν περίπου 2%.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί μετά την απόφαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας για αυξήσεις στα επιτόκια τον επόμενο χρόνο, παρά τους ενισχυμένους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη.

Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια την Τετάρτη, κατά 25 μονάδες βάσης, για τέταρτη φορά φέτος και για ένατη από τον Δεκέμβριο του 2015.

Η εύθραυστη διάθεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να εγκρίνει τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ την Πέμπτη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για shutdown κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, υπέβαλε την παραίτησή του, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο με τον οποίον ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμπεριφέρθηκε σε συμμάχους και χειρίστηκε αντιπάλους όπως η Κίνα και η Ρωσία, μόλις μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος δήλωσε πως θα αποσύρει τις δυνάμεις από τη Συρία.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, σταθερό αναμένεται να παραμείνει το καταναλωτικό κλίμα στην αρχή της χρονιάς στη Γερμανία, με τους παγκόσμιους κινδύνους – όπως η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Brexit χωρίς συμφωνία- να συνεχίζει να επιβαρύνει την κατάσταση, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών GfK.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης αναμένεται να φτάσει τις 10,4 μονάδες τον Ιανουάριο, αμετάβλητος από την ανάγνωση του Δεκεμβρίου. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 10,3.

Μειώνει το ετήσιο guidance η Danske Bank για δεύτερη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες, επικαλούμενη τις δύσκολες συνθήκες της χρηματοπιστωτικής αγοράς, το τέταρτο τρίμηνο.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας ανακοίνωσε ότι βλέπει πως τα καθαρά κέρδη για τη χρονιά θα είναι περίπου 15 δισ. κορώνες Δανίας ($2,3 δισ.) από 16 με 17 δισ. κορώνες που ανέφερε στο προηγούμενο guidance. Οι μετοχές της υποχωρούν στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 5 ετών.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι Ιάπωνες εισαγγελείς συνέλαβαν ξανά τον πρώην πρόεδρο της Nissan, Carlos Ghosn, με νέες κατηγορίες, για απώλειες της Nissan ύψους 16,6 εκατ. δολαρίων, απομακρύνοντας έτσι την περίπτωση να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Oι αρχές έκαναν επίσης έφοδο στην κατοικία του στο Τόκιο, την Παρασκευή, αναζητώντας στοιχεία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV Asahi. Μία μέρα νωρίτερα δικαστήριο στο Τόκιο είχε δώσει το πράσινο φως για να αφεθεί ελεύθερος σήμερα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό υποχώρησε 5% στην προηγούμενη συνεδρίαση, φτάνοντας τις απώλειες του brent στο περίπου 37% σε σύγκριση με το υψηλό του Οκτωβρίου. Σήμερα, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,3 ενώ το brent κατά 1%.

Στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 16 μηνών έφτασαν την Πέμπτη οι τιμές του αλουμινίου (στα $1.905,50), μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για άρση των κυρώσεων κατά του ρωσικού κολοσσού Rusal.

Η κίνηση απελευθερώνει την τροφοδοσία σε μία από τις κορυφαίες διεθνώς επιχειρήσεις. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε ότι ο Ντεριπάσκα παραμένει αντιμέτωπος με κυρώσεις, ωστόσο οι τρεις εταιρείες –Rusal, En+ και EuroSibEnergo- έχουν συμφωνήσει να μειώσουν τα μερίδια του.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,15%, με την ισοτιμία στο 1,1465 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v