Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Οριακές απώλειες για τον δείκτη MIB στο Μιλάνο. Υποχωρεί το ευρώ. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Κλειστό το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έδειξαν ότι τα φιλοευρωπαικά κόμματα παραμένουν πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, η φιλοευρωπαϊκή δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) παραμένει, με 178 έδρες (από 216) στις 751, η πρώτη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (152 έδρες από 185) μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις προβολές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENL, του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν και της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι) αυξάνει τις έδρες της από 37 σε 55, ενώ η λαϊκιστική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD), στην οποία μετέχει το ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και πρόκειται να ενταχθεί το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, αυξάνει τη δύναμή της από 42 σε 53 έδρες.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας στις 5 Ιουνίου λόγω του υψηλού χρέους της χώρας, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

«Το κλίμα είναι αναμφίβολα υπέρ της ανάληψης δράσης» σημείωσε ένας αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει σε καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα πειθαρχικά μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν πρόστιμο ως και €3,5 δισ.

Στο εταιρικό μέτωπο, πρόταση συγχώνευσης απηύθυνε η Fiat Chrysler (FCA) στη γαλλική Renault, όπως ενημέρωσε η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία τη Δευτέρα, σε μία συμφωνία που θα μπορούσε να δημιουργήσει μία παγκόσμια δύναμη και θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση των αδυναμιών και των δύο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Fiat σημείωσε ότι η συγχωνευμένη επιχείρηση θα ανήκει κατά 50% στους μετόχους της FCA και κατά 50% στη Renault.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,22% στις 376 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στις 12.071 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,37% στις 5.336 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,46% στις 9.216 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε οριακές απώλειες 0,06% στις 20.363 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό σήμερα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,6% στα 58,94 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.284 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1192 από 1,1209 την προηγούμενη εβδομάδα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v