Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά το ΔΝΤ

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Κράτησαν θετικό πρόσημο οι αγορές στο Νότο. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά την έκθεση του ΔΝΤ που «βλέπει» παρατεταμένη αναιμική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ ανέφερε ότι «η οικονομία της ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενα ρίσκα που απορρέουν από τις εμπορικές εντάσεις, το Brexit και την Ιταλία».

Στο μεταξύ, υψηλότερα αναθεωρήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή –εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- στη Γερμανία τον Ιούνιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι κατέγραψε άνοδο κατά 1,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η νέα ανάγνωση τοποθετεί τον ετήσιο πληθωρισμό πιο κοντά, αν και ακόμη απέχει, στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για κοντά, αλλά πιο κάτω, από 2%.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «συμφώνησαν ευρέως» ότι «η αυξημένη αβεβαιότητα» για την οικονομία του μπλοκ σημαίνει πως η τράπεζα πρέπει να είναι «έτοιμη και προετοιμασμένη» για νέα μέτρα δράσης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, σε αυτά αναφέρεται ότι «τα δυνητικά μέτρα που πρέπει να εξεταστούν περιλαμβάνουν την πιθανότητα περαιτέρω παράτασης και ενίσχυσης του guidance του διοικητικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τις καθαρές αγορές ενεργητικού και μειώνοντας τα επιτόκια».

Επιπλέον, εγκρίθηκε σήμερα από τη γαλλική Γερουσία ο ψηφιακός φόρος σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Ο συντελεστής ορίστηκε στο 3% σε έσοδα από ψηφιακές υπηρεσίες στη Γαλλία, όταν η εταιρεία εισπράττει πάνω από 25 εκατ. ευρώ στη χώρα και πάνω 750 εκατ. παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Reuters, θα επιβληθεί αναδρομικά από τις αρχές του 2019, ενώ το Παρίσι σημειώνει ότι ο φόρος συμβαδίζει με τις διεθνείς συμφωνίες.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,12% στις 386 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,28% στις 7.509 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,33% στις 12.332 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,28% στις 5.551 μονάδες.

Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στις 9.280 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,56% στις 22.169 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,6% στα 60,76 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.414 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1255 από 1,1251 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v