Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές μετά τους κινεζικούς δασμούς

Νέους φόρους ανακοίνωσε το Πεκίνο σε προϊόντα made in USA. Σήμερα η ομιλία του επικεφαλής της Fed, με τους traders να αναζητούν ενδείξεις για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων. Το Σάββατο ξεκινάει η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 7.

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές μετά τους κινεζικούς δασμούς

Στο κόκκινο περνούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση δασμών από την Κίνα σε αμερικανικά προϊόντα αξίας $75 δισ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου με δήλωσή του ενημερώνει ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 5% ή 10% σε 5.078 προϊόντα που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνουν αγροτικά προϊόντα, πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα.

Οι δασμοί σε κάποια προϊόντα θα επιβληθούν την 1η Σεπτεμβρίου και στα υπόλοιπα στις 15 Δεκεμβρίου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,7%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,06%, στο Παρίσι ο CAC κατά 0,5%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ χάνει 0,2%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 1%.

Σήμερα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Οι traders θα προσπαθήσουν να εξάγουν κάποια συμπεράσματα για το πώς θα κινηθεί η κεντρική τράπεζα όσον αφορά τις μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων. Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλλας, Robert Kaplan, δήλωσε στο CNBC ότι θα ήθελε να αποφευχθεί μία μείωση τον Σεπτέμβριο, αλλά ότι έχει ωστόσο «ανοιχτό μυαλό».

Την ίδια ώρα, το Σάββατο ξεκινάει η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 7, στη Γαλλία, στην οποία θα συναντηθούν οι ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν αναμένεται κοινό ανακοινωθέν, για πρώτη φορά στην ιστορία των 44 ετών της, λόγω των μεγάλων διαφορών τους.

Στην ατζέντα και το Brexit, αφότου ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, αυτή την εβδομάδα.

Στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας, ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ότι εργάζεται για να αποφύγει η χώρα τις πρόωρες εκλογές.

Μικτά πρόσημα στην Ασία, λόγω αβεβαιότητας ως προς το πόσο ακόμα θα μειώσει η αμερικανική κεντρική τράπεζα τα επιτόκιά της, την ώρα που συνεχίζεται ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος, καθώς και οι πολιτικές αναταράξεις σε Χονγκ Κονγκ, Ιταλία και Βρετανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v