Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Εγκρίθηκε ο νόμος εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ από το κοινοβούλιο της Κίνας. Καλύτερα από τα αναμενόμενα τα στοιχεία της κινεζικής μεταποίησης. Τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008 σημείωσε το ΑΕΠ της Βρετανίας το α΄ τρίμηνο.

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Τα περαιτέρω σημάδια οικονομικής ανάκαμψης που έρχονται από την Κίνα αξιολογούν οι επενδυτές στο trading της Τρίτης. Η Φρανκφούρτη κερδίζει 0,1%, το Λονδίνο και το Παρίσι ενισχύονται οριακά, η Μαδρίτη διολισθαίνει 0,2%, ενώ το Μιλάνο κατά 0,3%. Κατά 0,07% υψηλότερα κινείται ο Stoxx 600.

Αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου εμφάνισε τον Ιούνιο η δραστηριότητα στα κινεζικά εργοστάσια, καθώς η οικονομία της χώρας συνεχίζει να ανακάμπτει μετά την άρση των αυστηρών lockdowns στη χώρα και την ενίσχυση των επενδύσεων, ωστόσο οι εξαγωγικές παραγγελίες παρέμειναν ισχνές καθώς η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού περιορίζει τη ζήτηση.

Οπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες τον Ιούνιο, από 50,6 τον Μάιο, ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ο δείκτης να υποχωρήσει στο 50,4.

Το κοινοβούλιο της Κίνας ψήφισε σήμερα εγκρίνοντας την νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Cable TV, ανοίγοντας το δρόμο για την πιο ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής στην πρώην βρετανική αποικία μετά την επιστροφή της στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

Η Cable TV, επικαλούμενη μια μη κατονομαζόμενη πηγή, δήλωσε ότι ο νόμος ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας. Το Πεκίνο εισήγαγε το νόμο ως απάντηση στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που κατέκλυσαν πέρσι την πόλη.

Ο νόμος στοχεύει κατά της αποσχιστικής και ανατρεπτικής δράσης, της τρομοκρατίας και της συμπαιγνίας με ξένες δυνάμεις, έχουν αναφέρει αξιωματούχοι.

Στο εταιρικό μέτωπο, ο πετρελαϊκός γίγαντας Royal Dutch Shell δήλωσε την Τρίτη ότι θα έχει απομειώσεις των περιουσιακών στοιχείων του έως και 22 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, μετά την καθοδική αναθεώρηση των μακροπρόθεσμων εκτιμήσεων της για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 2,2% υποχώρησε το ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο τρίμηνο του 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το αποτέλεσμα είναι χειρότερο από την προηγούμενη εκτίμηση, που είχε δημοσιευθεί τον Μάιο και έκανε λόγο για συρρίκνωση κατά 2%. H πτώση κατά 2% ήταν ήδη η πιο μεγάλη τριμηνιαία συρρίκνωση από την οικονομική κρίση του 2008.

Στο μέτωπο της πανδημίας, η κομητεία Λος Άντζελες κατέγραψε χθες ένα «ανησυχητικό» ρεκόρ νέων κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες- 2.903 νέες μολύνσεις Covid-19- ανέφεραν αξιωματούχοι δημόσιας υγείας, προειδοποιώντας ότι τα νοσοκομεία μπορεί σύντομα να κατακλυστούν, ενώ αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ αναστέλλουν τα σχέδιά τους για επανέναρξη οικονομικών δραστηριοτήτων τους.

Το Λος Άντζελες και οι γειτονικές κομητείες έχουν γίνει ένα νέο επίκεντρο της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα του νέου κορονοϊού και οι νοσηλείες αυξάνονται ραγδαία παρά την αυστηρή εντολή του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ την περασμένη εβδομάδα για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους σχεδόν τους δημόσιους χώρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v