Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μάτωσε" η Wall- Πτώση άνω του 2,5% o Dow

Η αύξηση στα επιδόματα ανεργίας, η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου και οι ανησυχίες των επενδυτών για τις οικονομικές εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό Νότο πίεσαν σημαντικά χαμηλότερα τη Wall. Πτώση στις ευρωαγορές.

Η αύξηση στα επιδόματα ανεργίας, η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου και οι ανησυχίες των επενδυτών για τις οικονομικές εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό Νότο πίεσαν σημαντικά χαμηλότερα τη Wall. Πτώση στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, το ανοδικό σερί του δολαρίου έναντι του ευρώ ώθησε την τιμή του αργού σε πτώση ρεκόρ -5%- στις αγορές, με τις μετοχές των εμπορευμάτων να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις στη Wall Street.

Η συνεχιζόμενη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου οφείλεται στις διευρυμένες πια ανησυχίες των επενδυτών για το πρόβλημα δημοσιονομικού ελλείμματος που αντιμετωπίζουν πέρα από την Ελλάδα και οι χώρες της Μεσογείου, Ισπανία και Πορτογαλία. Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η βουτιά που σημείωσαν 6,1% και 5% τα χρηματιστήρια της Ισπανίας και Πορτογαλίας, αντίστοιχα.

Επιπλέον η απροσδόκητη αύξηση στα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα υπενθύμισε στους αναλυτές ότι ο δρόμος της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας θα είναι ακανθώδης.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων ανέργων αυξήθηκε στις 480.000 ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να καταθέσουν αίτηση για επιδόματα ανεργίας 460.000 Αμερικανοί. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία ανεργίας για τον μήνα Ιανουάριο.

Στον αντίποδα η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση στις βιομηχανικές παραγγελίες δεν μπόρεσε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε από την αρχή της συνεδρίασης στη Wall.

“Είναι φανερή η πεσιμιστική διάθεση των επενδυτών στη σημερινή συνεδρίαση ωστόσο η πτώση εν μέρει οφείλεται και στην τάση διόρθωσης που εκδηλώθηκε έντονα τον Ιανουάριο στη Wall”, σημείωσε ο αναλυτής της Bell Investments Advisor, Matt King. “ H πτώση θα πρέπει να πιάσει 2ψήφιο νούμερο -7% από τις αρχές του έτους- προκειμένου να τερματίσει το ξεπούλημα τίτλων στην αμερικανική αγορά», τόνισε.

Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στους κλάδους των τραπεζών και εμπορευμάτων. Ενδεικτικά, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, η Citigroup υποχωρεί 5,6%, η Bank of America 4,9%, η JP Morgan 4,5%, η Chevron 2,5% και η Exxon Mobil 2,3%.

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων η Cisco Systems ανακοίνωσε καλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις και κέρδη, στο δ’ τρίμηνο με την μετοχή να ενισχύεται 0,8%.

“Βουτιά” 5,2% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 72,96 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της υποχωρεί 0,7% στα 22,7 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 9% στα 4,02 δολάρια. Απώλειες 4,7% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 6,48 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 2,61% στις 10.002,41 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 3,11% στις 1.063,10 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 2,99% στις 2.125,43 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE υποχώρησε 2,17% στις 5.139 μονάδες, ο DAX 2,54% στις 5.531, ενώ ο CAC 2,77% χαμηλότερα στις 3.688 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v