Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθολική "βουτιά" σε Wall, ευρώ, πετρέλαιο

Οι φόβοι για τον ευρωπαϊκό Νότο ασκούν βαριές πιέσεις στις διεθνείς αγορές, με το πετρέλαιο και τον χρυσό να υποχωρούν 3%, το ευρώ να κινείται σε χαμηλό 7 μηνών, και την Wall να εμφανίζει απώλειες άνω του 2%.

Η κάθετη πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με την κλιμάκωση των ανησυχιών για τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, επηρεάζει ιδιαίτερα την Wall Street και πιέζει σε έντονες απώλειες τους βασικούς δείκτες στη Νέα Υόρκη.

Τα χρηματιστήρια σε όλο τον πλανήτη βούλιαξαν σε χαμηλότερα επίπεδα, με τον MSCI World να σημειώνει την μεγαλύτερη πτώση 4 μηνών, ενώ ο χρυσός και το πετρέλαιο υποχώρησαν 3% και το ευρώ διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο. Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί 0,8% στα 1.3781 δολ. ανά ευρώ.

Οι φόβοι για τον "ευρωπαϊκό Νότο" και η ξαφνική αύξηση στους νέους ανέργους στην αμερικανική απασχόληση, ωθούν αυτή την ώρα το αμερικανικό χρηματιστήριο αισθητά χαμηλότερα και ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,7% στις 10.095 μονάδες, ο S&P 1,98% στις 1.075 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,89 στις 2.149 μονάδες.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις επικεντρώνονται στους κλάδους τραπεζών και εμπορευμάτων. Ο εβδομαδιαίος αριθμός των νέων ανέργων αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα περισσότερο απ’όσο αναμενόταν, κατά 480.000.

Η ανακοίνωση, στην συνέχεια, μεγαλύτερης της αναμενόμενης, αύξησης στις βιομηχανικές παραγγελίες, βοήθησε παροδικά μόνο τους βασικούς δείκτες, να περιορίσουν τις απώλειες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η ευρέως αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια δεν έχει επίδραση, ενώ αντιθέτως κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την ευρωζώνη, καθώς τα προβλήματα στις αγορές ομολόγων επεκτείνονται από την Ελλάδα σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurotop έκλεισε με απώλειες 2,73%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE υποχώρησε 2,17%, ο DAX 2,54%, ενώ ο CAC 2,77%. Στην Ισπανία ο γενικός δείκτης IBEX έκλεισε με βουτιά 6,1%, ενώ ο PSI 20 στην Πορτογαλία υποχώρησε 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v