Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνονται οι απώλειες στη Wall Street

Αυξάνονται οι πιέσεις που δέχεται η αμερικανική αγορά, καθώς στα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία ήρθε να προστεθεί και η μείωση των προβλέψεων της Best Buy για το 2008. Αργία τη Δευτέρα στη Wall. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Αυξάνονται οι πιέσεις που δέχεται η αμερικανική αγορά στην τελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας, καθώς στα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία ήρθε να προστεθεί και η μείωση των προβλέψεων της Best Buy για το 2008, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα ο δείκτης μεταποίησης Empire σημείωσε το Φεβρουάριο σημαντική υποχώρηση, διαμορφούμενος για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2005 κάτω από το 0 και συγκεκριμένα στο -11,7 από 9 που ήταν τον Ιανουάριο. Η πτώση μάλιστα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη των εκτιμήσεων που προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στο 6,5.

Παράλληλα, νέα πτώση και μάλιστα μεγαλύτερη των προσδοκιών εμφάνισε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Michigan, ο οποίος το Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 69,6 από 78,4 που ήταν τον Ιανουάριο.

Την απογοήτευση των επενδυτών από τα ισχνά μακροοικονομικά στοιχεία ενέτεινε περισσότερο η κίνηση της Best Buy, της μεγαλύτερης εταιρίας λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών στις ΗΠΑ, να μειώσει τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2008, καθώς ενισχύει τα σενάρια για επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Έτσι, ο Dow Jones αυτήν την ώρα κινείται στις 12.296,67 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειές του στο 0,65%, ο Nasdaq διαμορφώνεται 1% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 2.309,12 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,61%, στις 1.340,67 μονάδες.

Από τις επιμέρους μετοχές, πιέσεις δέχονται οι τίτλοι αρκετών επιχειρήσεων λιανικής επηρεασμένες από τις απώλειες της Best Buy, ενώ σημαντική πτώση εμφανίζει και ο τίτλος της Citigroup.

Απώλειες εμφανίζει και η μετοχή της UBS, μετά το report της Citigroup ότι η UBS θα χρειαστεί να προβεί σε νέες διαγραφές ύψους 10,9 δισ. δολαρίων εντός του 2008.

Σημειώνεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου, λόγω της αργίας στη μνήμη του George Washington.

Τα ισχνά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ επιβάρυναν το κλίμα και στις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, οι οποίες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με ισχυρές απώλειες.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,56% και έκλεισε στις 5.787,60 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε πτώση 1,87% και διαμορφώθηκε στις 6.832,43 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 1,79% χαμηλότερα και ολοκλήρωσε στις 4.771,79 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v