Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Bernanke ξύπνησε τους πωλητές στη Wall

Ισχυρές απώλειες εμφάνισε η αμερικανική αγορά, διακόπτοντας το ανοδικό σερί τριών συνεδριάσεων, με τους αναλυτές να αποδίδουν την πτώση στην παραδοχή του Ben Bernanke για ηπιότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2008. Ράλι πετρελαίου πάνω από τα 95 δολάρια. Σταθεροποιητικό κλείσιμο στις ευρωαγορές.

Ισχυρές απώλειες εμφάνισε η αμερικανική αγορά, διακόπτοντας το ανοδικό σερί τριών συνεδριάσεων, με τους αναλυτές να αποδίδουν την πτώση στην παραδοχή του Ben Bernanke για ηπιότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2008. Ράλι πετρελαίου πάνω από τα 95 δολάρια.

O Dow Jones έκλεισε στις 12.376,98 μονάδες με απώλειες 1,40% ή 175 μονάδων, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,74%, στις 2.332,54 μονάδες. Απώλειες 1,34% για τον S&P 500 στις 1.348,86 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, οι 28 κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, με τον όγκο συναλλαγών πάντως να εμφανίζεται κάπως περιορισμένος. Στο NYSE άλλαξαν χέρια 858 εκατ. μετοχές με τη σχέση ανοδικών-πτωτικών στο 1 προς 3, ενώ στον Nasdaq ο όγκος διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. μετοχές με μια ανοδική για κάθε τέσσερις πτωτικές.

”Η αγορά υποχωρεί επειδή σημείωσε σημαντικά κέρδη τις προηγούμενες τρεις ημέρες, αλλά και επειδή ο Bernanke υποβάθμισε τήν οικονομία. Η αγορά έψαχνε αφορμή να πάρει τα κέρδη της και τη βρήκε”, σημειώνει ο Art Hogan της Jefferies.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Federal Reserve ενήργησε επιθετικά και είναι έτοιμη για περαιτέρω κινήσεις.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τόνισε πως η Fed θα δράσει ”έγκαιρα” και ”θα παράσχει επαρκή εξασφάλιση από τους κινδύνους που απειλούν την οικονομική ανάπτυξη”.

Στην κατάθεσή του, ο κεντρικός τραπεζίτης σημειώνει επίσης ότι βλέπει ”βελτίωση” της οικονομίας μετά από μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, αν και σημείωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η κρίση στην αμερικανική αγορά κατοικίας.

Όπως σημείωσε, εκτιμά ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα κινηθεί με νωθρούς ρυθμούς για μια περίοδο, έως ότου οι επιπτώσεις από τις μειώσεις επιτοκίων και τα δημοσιονομικά μέτρα περάσουν στην πραγματική οικονομία”.

Στην αγορά, σημαντικές απώλειες εμφάνισε ο τίτλος της Intel, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι τίτλοι των τραπεζών Citigroup, JP Morgan και American Express, μετά από υποβάθμιση προβλέψεων για τα μεγέθη 2008 από την Keefe, Bruyette and Woods.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της Comcast μετά την ανακοίνωση εκτίναξης των κερδών κατά 54% αλλά κυρίως, αποπληρωμής μερίσματος για πρώτη φορά από το 1999.

Πτωτική κίνηση για τον τίτλο της Marriott International καθώς τα αποτελέσματα ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά οι προβλέψεις για το 2008 ήταν χαμηλότερες.

Κέρδη εμφάνισαν οι ενεργειακοί τίτλοι, λόγω της ανοδικής κίνησης του πετρελαίου προς τα 95,44 δολάρια το βαρέλι, αλλά και της εμφάνισης του γεωπολιτικού risk premium λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Βενεζουέλα.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,19%, στα 15,50 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε άνοδο 0,1%, στα 42,37 δολάρια. Πτώση 0,26% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 11,67 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,01%, στις 5.879,3 μονάδες, ενώ ο DAX 30 εμφάνισε πτώση 0,16%, στις 6.962,28 μονάδες. Κέρδη 0,07% για τον CAC 40, στις 4.858,45 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v