Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομικές ανησυχίες προβληματίζουν τη Wall

Πιέσεις, ελεγχόμενης κλίμακας πάντως, δέχεται η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να θορυβούνται από τα ισχνά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τα οποία δείχνουν ύφεση αλλά και ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων. Κλειστή η Wall τη Δευτέρα. Πτωτική κίνηση και στις ευρωαγορές.

Πιέσεις, ελεγχόμενης κλίμακας πάντως, δέχεται η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να θορυβούνται από τα ισχνά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τα οποία δείχνουν ύφεση αλλά και ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αμερικανική αγορά κινήθηκε σαφώς χαμηλότερα διακόπτοντας τριήμερο ανοδικό σερί, καθώς η Wall Street αντέδρασε στα σχόλια του B. Bernanke για ισχνή οικονομική ανάπτυξη για ένα διάστημα στις ΗΠΑ, έως ότου περάσουν στην οικονομία τα δημοσιονομικά μέτρα και οι μειώσεις επιτοκίων.

Μία ημέρα μετά, τα στοιχεία δείχνουν να τον επιβεβαιώνουν, καθώς ο δείκτης Empire εμφανίζει σημαντική υποχώρηση, τη στιγμή που οι τιμές εισαγωγών Ιανουαρίου δείχνουν να ισχυροποιούν τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης υποχωρεί κάτω από το 0 για πρώτη φορά από το Μάιο του 2005, διαμορφούμενος στο -11,7 για το Φεβρουάριο έναντι προσδοκιών για διαμόρφωση στο 6,5 από 9 τον Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ, σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται και οι τιμές εισαγωγών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ λόγω της εκτίναξης της πετρελαϊκής τιμής.

Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 1,7% λόγω αύξησης των εισαγόμενων τιμών ενέργειας κατά 5,5% στο διάστημα αυτό. Οι τιμές εξαγωγών ενισχύθηκαν κατά 1,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή από τον Ιανουάριο του 1989.

Αυξημένη κατά 0,1% εμφανίστηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, ευθυγραμμιζόμενη με τις προσδοκίες.

Στην αγορά, ισχυρές απώλειες εμφανίζει η UBS μετά από έκθεση της Citigroup που προβλέπει ότι ο ελβετικός κολοσσός θα χρειαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω διαγραφές περίπου 10,9 δισ. δολαρίων εντός του έτους.

Ισχυρές πιέσεις και για την Best Buy μετά την μείωση των προβλέψεων για τα μεγέθη 2008.

Κέρδη 3,5% για τον τίτλο της Kraft Foods μετά την είδηση ότι η Berkshire Hathaway του Warren Buffett έχει συγκεντρώσει μερίδιο 8,6% στην εταιρία.

O Dow Jones διαμορφώνεται στις 12.340 μονάδες με απώλειες 0,29%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,50%, στις 2.320 μονάδες. Απώλειες 0,33% για τον S&P 500 στις 1.344 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική αγορά θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου, λόγω της αργίας στη μνήμη του George Washington.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,34%, στις 5.800 μονάδες, ενώ ο DAX 30 σημειώνει πτώση 1,78%, στις 6.838 μονάδες. Απώλειες 1,62% για τον CAC 40, στις 4.780 μονάδες.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v