Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στο νήμα για τη Wall Street

Με απώλειες μόλις έξι μονάδων έκλεισε ο Dow Jones. Οριακά χαμηλότερα και ο S&P. Στο επίκεντρο το ομοσπονδιακό «shutdown» και οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα. Εβδομαδιαίο «άλμα» 7,6% για το πετρέλαιο.

Πτώση στο νήμα για τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η Wall Street καθώς συνεχίζεται το «shutdown» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών εν αναμονή εξελίξεων στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Dow Jones υποχώρησε μόλις 0,02% ή έξι μονάδες στις 23.995, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,01% στις 2.596 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,21% στις 6.971 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Pfizer (+1,3%) και UnitedHealth (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreen Boots (-1,1%) και Apple (-1%).

Στο μεταξύ, κάτω από το 2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε πτώση 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με την ετήσια μεταβολή του δείκτη να διαμορφώνεται στο 1,9%.

Τον Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός βρισκόταν στο 2,2%. Είχε αυξηθεί ως και το 2,9% πριν από έξι μήνες, ενώ βρισκόταν πάνω από το επίπεδο του 2% από τον Αύγουστο του 2017. Είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους εννιά μήνες που ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Παράλληλα, μία μέρα μετά την ολοκλήρωση των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο Πεκίνο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο Κινέζος αναπληρωτής πρωθυπουργός Λιου Χι «πιθανότατα» θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα αυτόν τον μήνα, για εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο Στίβεν Μνούτσιν τόνισε ότι «η τρέχουσα πρόθεση είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός να μας επισκεφθεί αργότερα αυτό τον μήνα ενώ αναμένω ότι το κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών δεν θα έχει κάποια επίπτωση». «Θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις όπως με την αποστολή που στείλαμε στην Κίνα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, όλος ο κλάδος της αεροπορικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ, από τις αεροπορικές εταιρίες μέχρι τα αεροδρόμια, κλιμακώνει την πίεση προς τα μέλη του Κογκρέσου και τον Λευκό Οίκο ώστε να επαναλειτουργήσουν οι υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους.

Τα στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι ένα παρατεταμένο χρονικά "shutdown" έχει σοβαρές συνέπειες για τους επιβάτες και για όλη τη βιομηχανία πολιτικής αεροπορίας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από εννέα διαδοχικές ανόδους και συγκεκριμένα κατά 1,9% στα 51,59 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.289 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, αργό και χρυσός κέρδισαν 7,6% και 0,3% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα για δεύτερη μέρα έναντι του ευρώ, τούτη τη φορά κατά 0,2% στο 1,1474 δολ. από 1,1499 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,69%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v