Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell-off στη Wall Street υπό τον φόβο δεύτερου κύματος

Βουτιά πάνω από 6% για τον Dow Jones καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για την πανδημία. Καταρρέει 7% το αργό. Άλμα 1,5% για τον χρυσό. Στο 0,67% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Aπώλειες 7% για τη μετοχή της Boeing.

Sell-off στη Wall Street υπό τον φόβο δεύτερου κύματος

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για ένα δεύτερο πανδημικό κύμα μετά την αύξηση των κρουσμάτων σε διάφορες πολιτείες.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 6,2% στις 25.370 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 4,6% χαμηλότερα στις 9.558 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 5,2% στις 3.024 μονάδες. 

Το Τέξας ανακοίνωσε άνοδο του αριθμού των νοσηλευόμενων για τρεις διαδοχικές ημέρες, ενώ εννιά κομητείες της Καλιφόρνιας κατέγραψαν άνοδο στα νέα κρούσματα.

Η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της Fed «δεν μπορεί να αντισταθμίσει ένα δεύτερο κύμα της Covid-19», έγραψε σε σημείωμα αναλυτής της EverscoreISI. «Mε τα κρούσματα στο Τέξας, στην Καλιφόρνια και την Αριζόνα να αυξάνονται και τους επενδυτές να ανησυχούν ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις θα πυροδοτήσουν ένα κύμα μολύνσεων, ο κίνδυνος μιας παρατεταμένα αδύναμης οικονομικής ανάκαμψης έχει αυξηθεί. Ως εκ τούτου, οι εκτιμήσεις για τη δίκαιη αξία των μετοχών του S&P πέφτουν», πρόσθεσε.

Οι συνολικές περιπτώσεις Covid-19 στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

O Dow Jones και ο S&P 500 έκλεισαν στο «κόκκινο» την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ στον αντίποδα ο Nasdaq έκλεισε σε θετικό έδαφος στις οκτώ από τις εννιά τελευταίες συνεδριάσεις.

Η Fed προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,5% και δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά σε μηδενικά σημεία μέχρι να ανακάμψει η οικονομία. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2% ως το 2022, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 0,8%. Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,3% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 6,5% το 2021 και στο 5,5% το 2022.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, τόνισε ότι το κλείσιμο της αμερικανικής οικονομίας για δεύτερη φορά δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή και μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στους Αμερικανούς.«Δεν μπορούμε να κλείσουμε πάλι την οικονομία. Πιστεύω ότι μάθαμε ότι αν κλείσεις την οικονομία, κάνεις μεγαλύτερη ζημιά» τόνισε ο κ. Μνούτσιν στο «Squawk on the Street» του CNBC.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουλιάζει 7,5% στα 36,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 1,5% στα 1.747 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει άνοδο έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,13 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί 4 μονάδες βάσης, στο 0,67%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της GrubHub κινείται περίπου 7% υψηλότερα μετά τη συμφωνία εξαγοράς από ολλανδική εταιρεία.

Βουτιά πάνω από 10% σημειώνουν οι μετοχές των United Airlines, Delta Airlines και American Airlines.

Πτώση 7% σημειώνει η μετοχή της Boeing, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

Iσχυρή πτώση σημειώνουν και οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία σχόλια από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Η Φρανκφούρτη χάνει 2,8%, το Λονδίνο 2,5%, το Παρίσι 2,7%. Πτώση 3,3% στη Μαδρίτη και 3% στο Μιλάνο. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 2,4% αρνητικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v