Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό πρόσημο στη Wall Street κόντρα στις τραπεζικές ανησυχίες

Συγκρατημένη άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στις τράπεζες. Επιμένει στο κόκκινο η μετοχή της First Republic Bank. Στο 3,37% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό.

Θετικό πρόσημο στη Wall Street κόντρα στις τραπεζικές ανησυχίες

Με ψυχραιμία αντέδρασε η Wall Street στις έντονες τραπεζικές αναταράξεις που εκδηλώθηκαν νωρίτερα στις ευρωαγορές με πρωταγωνιστή των ρευστοποιήσεων τη μετοχή της Deutsche Bank.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,41% ή 132 μονάδες στις 32.237, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,56% στις 3.970 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,31% στις 11.823 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Amgen (+1,9%) και Procter & Gamble (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walt Disney (-2%) και American Express (-1,9%).

Νωρίτερα, στις ευρωαγορές οι μετοχές της Deutsche Bank «βούλιαξαν» 8,5% καθώς τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου πτώχευσής (CDS) της τράπεζας αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που δημιουργήθηκαν το 2019. Αντίστοιχα και ο ευρωπαικός τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 3,8%.

Στην αμερικανική αγορά, οι τραπεζικές πιέσεις ήταν ηπιότερες με την Citigroup να υποχωρεί 0,9%, τη JP Morgan 1,5% και τη Wells Fargo 1%.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκαν στην πλειοψηφία τους οι περιφερειακές τράπεζες με τον εν λόγω δείκτη να σημειώνει  άνοδο 3% αν και η μετοχή της First Republic Bank παρέμεινε στο κόκκινο, καταγράφοντας απώλειες 1,4%.

«Το πρόβλημα της Silicon Valley έφερε περισσότερη προσοχή στις τράπεζες», σημείωσε ο Λάρι ΜακΝτόναλντ, ιδρυτής της Bear Traps Report. «Και έτσι, τράπεζες όπως η Credit Suisse και η Deutsche Bank που διοικούνταν φρικτά για δεκαετίες - και μιλάμε για πραγματικά κακή διαχείριση και φρικτές αποφάσεις - ξαφνικά, οι επενδυτές σε όλο τον πλανήτη, επικεντρώθηκαν σε αυτές».

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προέδρευσε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Eπίβλεψης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC) την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Η συνεδρίαση δεν ήταν προγραμματισμένη.

Χθες, στοιχεία που δημοσιεύτηκαν μετά το κλείσιμο την Πέμπτη έδειξαν ότι οι αμερικανικές τράπεζες μείωσαν ελαφρώς τον δανεισμό τους από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης της Fed στα 163,9 δισ. δολάρια από 164,7 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, πτώση 1% ή 2,6 δισ. δολάρια σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σε μηνιαία βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο.

Αιτία ήταν η λιγότερη ζήτηση για επιβατικά αεροπλάνα και νέα αυτοκίνητα, αλλά οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ένδειξη ότι η βιομηχανική πλευρά της οικονομίας εξακολουθεί να αυξάνεται.

Παράλληλα, πτωτική τροχιά ακολούθησαν για τρίτη μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,37% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 3,77%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 1% στα 69,26 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,6% στα 1.983 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% έναντι του ευρώ, στο 1,0761 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v