Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αφορμή τον Μίσιγκαν η άνοδος στη Wall

Ανοδικό το κλίμα στην αμερικανική αγορά, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό διασκεδάζουν τις ανησυχίες για επιθετικές κινήσεις της Fed στα επιτόκια, ενώ η εκτίναξη του δείκτη Μίσιγκαν, δίνει περαιτέρω ώθηση στην αγορά. Θετικό το κλίμα και στις ευρωαγορές.

Αρκούντως ενθαρρυντική η σημερινή συνεδρίαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ιδίως όσον αφορά τις ΗΠΑ.

Με αφορμή την διαμόρφωση του δείκτη Michigan σε σαφώς ανώτερα των προσδοκιών επίπεδα, αλλά και το ”τσίμπημα” του πληθωρισμού – εδώ δώστε βάση, διότι ετησιοποιημένος ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ περνάει και το 4,75% με τους σημερινούς ρυθμούς – οι αγορές σήμερα αισθάνονται πολύ πιο ”άνετα” με την ιδέα της αύξησης των επιτοκίων.

Η Bank of America, σε απογευματινή της έκθεση, θεωρεί πως η αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μ.β. από τη Fed αποτελεί ενδεχομένως και μια επιθυμητή, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, απόφαση.

Παραδόξως όμως, το δολάριο αποδυναμώνεται – με παράλληλη ενίσχυση των τιμών των ομολόγων και του χρυσού – ενδεικτικό της τιμολόγησης από μερίδα επενδυτών του ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποφύγουν, βραχυπρόθεσμα έστω, την άσκηση υπερπληθωριστικών πιέσεων.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να ασπαστεί την προαναφερθείσα λογική. Πηγαίνει ΜΟΝΟ με τον μπούσουλα της Αμερικής, γνωρίζοντας όμως πως η μείωση του spread επιτοκίων μεταξύ Fed και ΕΚΤ βολεύει απεριόριστα τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηπείρου.

Κι εδώ, είναι η ουσία της ημέρας: Οι ευρωαγορές βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε επίπεδα Παρασκευής, ανακτούν τις χθεσινές απώλειες, και έχοντας δεδομένη πλέον την αύξηση των επιτοκίων υπό συνθήκες όμως που το απαιτούν, δημιουργείται ρεύμα επανατοποθέτησης λιμνάζουσας ρευστότητας.

Ήταν ”ήσυχη” η ημέρα και γεωπολιτικά, όποτε μια δοκιμή προς τα πάνω δεν βλάπτει.

Η ευρύτερη εικόνα παραμένει συσσωρευτική, ιδίως όσον αφορά στην Ευρώπη, συνεπώς το ενδιαφέρον στρέφεται στο κατά πόσον Dax και Cac θα σπάσουν τις 4.000 και τις 3.750 μονάδες αντίστοιχα με ορμή.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 4458,6 μονάδες με άνοδο 0,57%, κέρδη 1% σημείωσε ο CAC 40 στις 3683,43 μονάδες, ενώ και ο DAX κινήθηκε στις 3987,30 μονάδες με κέρδη 0,98%.

Για τον Dow, το στοίχημα της ημέρας είναι η διακράτηση των 10.400 μονάδων, ενδεικτική άλλωστε η κίνηση το εύρος +60 - +80 μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Ο Dow Jones κινείται στις 10405,13 μονάδες με άνοδο 0,68%, κέρδη 1,39% καταγράφει ο Nasdaq στις 1997,36 μονάδες, και ο S&P διαμορφώνεται στις 1134,63 μονάδες με άνοδο 0,83%.

Αυτά...

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v