Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζικές πωλήσεις στις μετοχές τεχνολογίας

Οι ανησυχίες για τις κινήσεις της Federal Reserve και η νέα διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ ωθούν τους αμερικανούς επενδυτές σε αποκομιδή των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας, ιδιαίτερα στην τεχνολογία. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Η περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος πυροδοτεί μαζικό ξεπούλημα τη Δευτέρα στις αμερικανικές αγορές, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να αποκομίσουν τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, υπό τη σκιά και νέων ανησυχιών για επιθετικότερες κινήσεις νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve.

To εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 48,3 δισ. δολ. τον Απρίλιο, έναντι 46,6 δισ. δολ. το Μάρτιο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτωτική κίνηση. Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση των στοιχείων ”χτύπησε καμπανάκι” στους επενδυτές για μαζικές ρευστοποιήσεις.

Στο κλίμα αυτό συνετέλεσαν και οι ενδείξεις, ότι η Federal Reserve θα κινηθεί ταχύτερα στην ενίσχυση των διατραπεζικών επιτοκίων, για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που ενισχύονται στην αμερικανική οικονομία.

Μεγάλες απώλειες εμφάνισαν οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας του δείκτη Nasdaq. Οι μετοχές που ”τραβάνε” το δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα είναι η Intel, στα 28,19 δολ., και η Cisco Systems, στα 23,31 δολ.

Στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, μεγάλα πλήγματα δέχονται οι μετοχές των εταιριών που διακατέχονται από οικονομική ”ευαισθησία”, όπως η Alcoa, η Caterpillar, η JP Morgan και η Citigroup.

”Θεωρώ ότι την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν πολλές αγορές, οπότε παρατηρούμε μια μικρή υποχώρηση” τόνισε ο Brian Bensch, υπεύθυνος επενδύσεων της Melhado & Flynn.

Οι πωλήσεις πλήττουν κυρίως τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας, με τον δείκτη Nasdaq να παρουσιάζει απώλειες 1,1%. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση κατά 0,6% στις 10344,24 μονάδες, ενώ σε επίπεδα 0,8% χαμηλότερα διαμορφώνεται και ο S&P 500, στις 1127,09 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ρευστοποιήσεις έλαβαν χώρα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, υπό τη σκιά της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,41%, στις 3.647,10 μονάδες, ο FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου σημείωσε μείωση κατά 1,13% στις 4.433,2 μονάδες, ενώ με πτώση έκλεισε και το γερμανικό χρηματιστήριο, με τον Dax 30 να διαμορφώνεται στις 3.948,65 μονάδες, με απώλειες 1,64%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v