Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα στοιχεία για CPI έφεραν την άνοδο στη Wall

Με ισχυρά κέρδη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον Nasdaq, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, εν μέσω αισιοδοξίας ότι τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό, θα αποτρέψουν τη Fed από την επιθετική αύξηση των επιτοκίων. Ανοδικό ήταν το κλίμα και στις ευρωαγορές.

Με ισχυρά κέρδη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον Nasdaq, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, εν μέσω αισιοδοξίας ότι τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό, θα αποτρέψουν τη Fed από την επιθετική αύξηση των επιτοκίων.

Εξίσου θετικό ήταν το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,6% το Μάιο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ενώ σε ετήσια βάση, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 3,1%.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,5%. Εξάλλου, ο δομικός πληθωρισμός, αυξήθηκε με ποσοστό 0,2%, όπως αναμενόταν.

Παράλληλα, τα αποθέματα των επιχειρήσεων σημείωσαν άνοδο 0,5% τον Απρίλιο, από το 0,4% που αναμενόταν, και η αξια τους διαμορφώθηκε στα 1,212 τρισ. δολάρια.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος Μίσιγκαν, εκτινάχθηκε στο 95,2 τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, από το 90,2 το Μάιο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στο 90,8.

Ο πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν από την πλευρά του, μιλώντας ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, αποδέχτηκε την ανανέωση της θητείας του για πέμπτη φορά, κάνοντας παράλληλα παράλληλα λόγο για ”μια ισχυρή αμερικανική οικονομία, με περιορισμένους τους κινδύνους από την αύξηση του πληθωρισμού”.

Κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Boeing, ύστερα από την ανακοίνωση υπογραφής συμβολαίου με το αμερικανικό Ναυτικό, ύψους 3,9 δισ. δολαρίων για την κατασκευή αεροσκαφών.

Εξάλλου, οι μετοχές των Microsoft, Alcoa και Merck, κατέγραψαν τα υψηλότερα κέρδη.

Ράλι ανόδου 18% κατέγραψε η μετοχή της εταιρίας υπολογιστών Gateway, καθώς ανακοίνωσε ότι οι ζημίες της θα συρρικνωθούν σημαντικά στο β΄ τρίμηνο, λόγω της βελτίωσης των εσόδων αλλά και της επιτυχημένης προσπάθειας περικοπής κόστους.

Αντίθετα, πτώση 2% κατέγραψε η μετοχή της Lehman Brothers, παρά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο, που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η Εθνική υποχώρησε 0,67% στα 5,95 δολάρια, κέρδη 5,53% κατέγραψε ο ΟΤΕ στα 6,49 δολάρια, ενώ η 3Ε ενισχύθηκε 1,15% στα 25,41 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10380,43 μονάδες με άνοδο 0,44%, κέρδη 1,30% κατέγραψε ο Nasdaq στις 1995,60 μονάδες, ενώ περί το 0,60% ενισχύθηκε ο S&P, στις 1132,00 μονάδες.

Ο FTSE 100 έκλεισε στις 4458,6 μονάδες με άνοδο 0,57%, κέρδη 1% σημείωσε ο CAC 40 στις 3683,43 μονάδες, ενώ και ο DAX κινήθηκε στις 3987,30 μονάδες με κέρδη 0,98%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v