Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Επιλέγει συνέταιρο για αξιοποίηση ακινήτων 500 εκατ.

Κατατέθηκαν χθες βράδυ οι δεσμευτικές προσφορές. Οι τρεις μνηστήρες και ποιους βλέπει ως φαβορί η αγορά. Τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου με 570 ακίνητα και οι βασικοί άξονες του business plan.

Alpha Bank: Επιλέγει συνέταιρο για αξιοποίηση ακινήτων 500 εκατ.

Τον επενδυτή μαζί με τον οποίο θα προχωρήσει στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ, καλείται πλέον να επιλέξει η Alpha Bank καθώς χθες το βράδυ κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές του διαγωνισμού Skyline.

Με βάση το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα, οι δεσμευτικές προσφορές επρόκειτο να κατατεθούν 12 Απριλίου, κατόπιν, όμως, αιτήματος επενδυτών, η προθεσμία μετατέθηκε για τις 3 Μαΐου καθώς μεσολάβησαν οι αργίες του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, υποβλήθηκαν τρεις τουλάχιστον δεσμευτικές προσφορές από τις κοινοπραξίες Invel-Prodea, Dimand-HIG και Brook Lane-Bain. Στον δεύτερο γύρο είχε περάσει και η Davidson Kempner (DK). Η αγορά εκτιμά ότι η μάχη θα δοθεί μεταξύ των σχημάτων Dimand-HIG και Brook Lane-Bain, λόγω των χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου και της ζέσης με την οποία κινήθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις εξής τρεις βασικές κατηγορίες ακινήτων:

  • περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), που εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 280 εκατ. ευρώ
  • περίπου 320 ακίνητα αξίας πέριξ των 180 εκατ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται εργασίες ανακαίνισης/αναβάθμισης, προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση. Πρόκειται για το επονομαζόμενο value-add χαρτοφυλάκιο.
  • υποχαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών/διαμερισμάτων, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να πωληθούν σταδιακά ( Trading χαρτοφυλάκιο).

Το πλάνο, όπως κατέγραψε το Euro2day.gr, προβλέπει, σε γενικές γραμμές, τη σταδιακή πώληση του χαρτοφυλακίου Trading εντός της πρώτης τριετίας. Τα έσοδα που θα αντληθούν, μαζί με ξένα και ίδια κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν τις αγορές νέων ακινήτων και την αναβάθμιση/ανακαίνιση ακινήτων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα διατεθούν για εξαγορές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι στο τέλος της πενταετίας, στην οποία εκτείνεται το business plan, να έχει εκμισθωθεί σχεδόν το σύνολο (σ.σ. περίπου το 96%) των περίπου 800 ακινήτων, που προβλέπεται να περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο. Σήμερα το ποσοστό των ακινήτων που παράγουν εισόδημα κινείται στο 46%.

Η δομή του προτεινόμενου deal

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Alpha Αστικά Ακίνητα πρόκειται να μετασχηματισθεί σε εταιρεία με αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Ως αποτέλεσμα της απόφασης, η Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΣΤΑΚ) θα αποσχίσει και θα πωλήσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της σε μη εισηγμένη εταιρεία του ομίλου Alpha Βank, η οποία θα αποτελέσει και το ειδικό όχημα (SPV) της συναλλαγής για το Skyline. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη εταιρεία θα μεταφερθεί όλο το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που θα αξιοποιηθεί και εν συνεχεία θα μεταβιβασθεί πλειοψηφικό πακέτο στον προτιμητέο επενδυτή.

Τέλος, η Alpha Αστικά Ακίνητα θα ενσωματώσει τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων της Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων (AREM-I). Μετά την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού αναμένεται να συνάψει σύμβαση για τη μακροχρόνια διαχείριση ακινήτων τόσο με το ειδικό όχημα της συναλλαγής Skyline όσο και με τις εταιρείες του ομίλου Alpha Holdings.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v