Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέλτα Παγωτού: Μειωμένα μεγέθη -αυξημένο μέρισμα

Μέρισμα αυξημένο κατά 112,5% συνολικού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ θα προτείνει για το 2004 η Δέλτα Παγωτού, έναντι 0,8 εκατ. ευρώ το 2003. Οι πωλήσεις της εταιρίας το 2004 παρουσίασαν πτώση 7,8% και ανήλθαν στα 72,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 34,6% στα 3,7 εκατ. ευρώ.

Δέλτα Παγωτού: Μειωμένα μεγέθη -αυξημένο μέρισμα
Μέρισμα αυξημένο κατά 112,5%, συνολικού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, θα προτείνει για το 2004 η Δέλτα Παγωτού, έναντι 0,8 εκατ. ευρώ το 2003.

Οι πωλήσεις της εταιρίας το 2004 παρουσίασαν πτώση 7,8% και ανήλθαν στα 72,6 εκατ. ευρώ, έναντι 78,8 εκατ. ευρώ το 2003, ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 34,6% στα 3,7 εκατ. ευρώ, έναντι 5,6 εκατ. ευρώ το 2003.

Όπως επισημαίνει η εταιρία σε ανακοίνωση της, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν λόγω των εξόδων της Ολυμπιακής Χορηγίας που ολοκληρώθηκαν το 2004, καθώς και της μη ύπαρξης έκτακτων εσόδων ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που υπήρχαν το 2003.



Το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 4,1 μονάδες στο 49,8% από 45,7%, επηρεασμένο από τη μείωση του κόστους.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 10,5%, φθάνοντας στα 16,4 εκατ. ευρώ από 14,9 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα κυρίως της κατά 5,1% μείωσης του κόστους διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) αυξήθηκαν κατά 13,8%, στα 9,5 εκατ. ευρώ από 8,3 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον Όμιλο, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 122,4 εκατ. ευρώ από 140,3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, μειωμένες κατά ευρώ 18 εκατ. ή 12,8%.

Ο Όμιλος Δέλτα Παγωτού έκλεισε τη χρήση 2004 με ζημιές προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας της τάξεως των ευρώ 4,2 εκατ.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατήλθαν στα 20,8 εκατ. ευρώ από 27,2 εκατ. ευρώ το 2003, σημειώνοντας μικρότερη της αναμενόμενης μείωση της τάξεως του 23,6%, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) ανήλθαν στα 5,3 εκατ. ευρώ από 10,8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, μειωμένα κατά 51,4%.

Σύμφωνα με την εταιρία, παρόλο που τα μέτρα που έλαβε η διοίκηση συνέβαλαν στη μείωση του σταθερού κόστους διανομής, στον περιορισμό του κόστους λειτουργίας των εργοστασίων της και στη μετατροπή του λειτουργικού κόστους από σταθερό σε μεταβλητό, αυτά δεν στάθηκαν αρκετά για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Τέλος τονίζει ότι έγιναν αναπροσαρμογές ορισμένων κονδυλίων για να καταστούν συγκρίσιμα ενόψει της εφαρμογής των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ) στις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής εταιρίας.

Έτσι, στην παρούσα χρήση και σε αντίθεση με την προηγούμενη, η υπεραξία ποσού 74,1 εκατ. ευρώ περίπου, η οποία προέκυψε από απορρόφηση θυγατρικής εταιρίας σε προηγούμενη χρήση, μεταφέρθηκε από τα ”Ίδια Κεφάλαια” στον λογαριασμό των Ασωμάτων Ακινητοποιήσεων, ως υπεραξία επιχειρήσεως.

Όσον αφορά το 2005 η εισηγμένη αναφέρει ότι ο Όμιλος ξεκίνησε με στόχους όπως την καινοτομία των προϊόντων, την ανάπτυξη σε νέες αγορές, την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση του δικτύου στις Βαλκανικές χώρες με τη διάθεση και άλλων προϊόντων ΔΕΛΤΑ, στόχους δηλαδή που θα ενισχύσουν τις ελεύθερες ταμιακές ροές του.

Η υιοθέτηση των στόχων αυτών, συνεχίζει, που βρίσκονται πάνω στους βασικούς άξονες στρατηγικής του Ομίλου Δέλτα, εντάσσεται στα πλαίσια της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του 2004, που ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τον κλάδο του παγωτού.

Θα πρέπει να σημειωθεί δηλαδή, ότι η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε και από τις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Ν.Α. Ευρώπη και κυρίως στα Βαλκάνια, όπου και πραγματοποιεί πάνω από το 40% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών του, και από το χαμηλότερο του αναμενόμενου όγκου τουρισμού στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο