Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα δοκιμασία για τράπεζες και δείκτες

Ενισχύεται η αρνητική εικόνα της αγοράς, με τις ξένες αγορές να προσθέτουν ακόμα ένα «αγκάθι» στις τιμές των εγχώριων μετοχών. Το βαρίδι των τραπεζών και τα κρίσιμα όρια για Γενικό Δείκτη, υψηλή κεφαλαιοποίηση και τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Νέα δοκιμασία για τράπεζες και δείκτες

Η κίνηση και το κλείσιμο στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου του Γενικού Δείκτη, ακολουθώντας την κίνηση στις διεθνείς αγορές και τις τραπεζικές μετοχές να πιέζονται σημαντικά, αποτελούν προπομπό για τη βραχυχρόνια πορεία, ειδικά αν οι ημερήσιες συναλλαγές αυξηθούν σε επίπεδα άνω των 60 εκατ. ευρώ.

Η πανδημία και ειδικά οι τελευταίες ανακοινώσεις της Fed για τις εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και τα σήματα ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τα νέα μέτρα για τον έλεγχό του έχουν αρχίσει να επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα, επαναφέρουν αβεβαιότητα στις αγορές.

Παράλληλα, το κλίμα στην αγορά δεν μπορεί να βελτιωθεί εύκολα, αν ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι με την καθολική επιστολική ψήφο, οι εκλογές του 2020 δεν θα είναι έγκυρες. Ζήτημα αναβολής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ έθεσε μέσω Twitter. 

Στο περιβάλλον αυτό, η βέλτιστη επενδυτική επιλογή είναι η αμυντική στάση, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στα κρίσιμα μέτωπα, τα οποία είναι πολλά. Οι ειδικές συνθήκες σε οικονομία, πολιτική σκακιέρα και κοινωνία, λόγω της πανδημίας, θα συνεχίσουν να καθορίζουν την κατάσταση και τις εξελίξεις τόσο για το υπόλοιπο του έτους όσο και για το 2021, που είναι το μεγάλο στοίχημα για την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, ο βασικός αδύναμος κρίκος της εγχώριας αγοράς μετοχών και βασικός εκφραστής των πιέσεων είναι οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν αποσυνδεθεί πλήρως από την αγορά των ομολόγων, που οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε αποδόσεις χαμηλότερες του 1% στις επόμενες ημέρες. Η μικρή αύξηση της αξίας συναλλαγών, αν και εφόσον συνεχιστεί στις επόμενες συνεδριάσεις και οι αξίες των συναλλαγών ανεβάσουν ρυθμό, όμως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές των δεικτών των μετοχών.

Τεχνικά, για τον Γενικό Δείκτη, το κλείσιμο, έστω και οριακά, χαμηλότερα των 619 μονάδων έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 664 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις τοποθετούνται στις 600, 593, 582 και 539 μονάδες.

Η απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση για τον Γενικό Δείκτη μετά τη διάσπαση έχει ανοίξει τον διάδρομο υποχώρησης σε χαμηλότερα επίπεδα και προς τη ζώνη των 580-605 μονάδων. Για τον Γενικό Δείκτη, όσο παραμένει χαμηλότερα των 650 μονάδων, τον έλεγχο της τάσης τον έχουν ξεκάθαρα οι πωλητές και η εικόνα θα επιδεινωθεί.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανοδική αντίδραση ήταν σε παρόμοιο τέμπο με την ευρύτερη αγορά και πλέον η ουσιαστική στήριξη στις 1.525 μονάδες χάθηκε. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα από το πρόσφατο εύρος του μεταξύ των 1.492 και 1.623 μονάδων και η διάσπαση του κάτω άκρου σηματοδοτεί και τη μεσοπρόθεσμη τάση. Χαμηλότερα η κίνηση μπορεί να κατέλθει έως τις 1.400 μονάδες, με τα ενδιάμεσα επίπεδα με ενδιαφέρον του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να τοποθετούνται στις 1.504, 1.492 και 1.430 μονάδες. Σε περίπτωση προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης και κλεισίματος υψηλότερα των 1.524 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1.546 και 1.569-1.571 μονάδες.

Για τον δείκτη των τραπεζών, η περιοχή των 360 μονάδων χάθηκε εύκολα και πλέον η κίνηση χαμηλότερα από τις 320 μονάδες «χαλάει» επικίνδυνα την κατάσταση. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό είχε καταγραφεί στις 266 μονάδες. Συνολικά, η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών της αγοράς δεν έχει αλλάξει εδώ και αρκετό καιρό, παρά τις βραχύβιες τεχνικές αντιδράσεις. Για να εισέλθει η αγορά σε ένα θετικό μεσοπρόθεσμο βηματισμό, προϋπόθεση είναι να υπάρξει διάσπαση και παραμονή πάνω από τις 680-690 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και πάνω από τις 1.650 μονάδες σε επίπεδο υψηλής κεφαλαιοποίησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v