Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρας τεστ: Ομολογιακά Αμοιβαία εναντίον καταθέσεων

Μπαράζ νέων Αμοιβαίων Κεφαλαίων συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα με μέρισμα λανσάρουν τράπεζες και ΑΕΔΑΚ. Τα οφέλη και οι κίνδυνοι για τους αποταμιευτές.

Κρας τεστ: Ομολογιακά Αμοιβαία εναντίον καταθέσεων

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η έκδοση νέων Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων προκαθορισμένης λήξης και ετήσιας μερισματικής απόδοσης, με τις ΑΕΔΑΚ και τις συνεργαζόμενες τράπεζες να έχουν αντλήσει από το περυσινό φθινόπωρο έως και σήμερα αποταμιεύσεις που προσεγγίζουν τα δύο δισ. ευρώ (ενεργητικό 2,23 δισ. με βάση το κλείσιμο της 15ης Σεπτεμβρίου του 2023, ποσό που δεν απέχει πολύ από το ύψος των αρχικών κεφαλαίων, καθώς τα ποσοστά μεταβολής των τιμών των μεριδίων είναι περιορισμένα).

Ήδη αυτή την περίοδο, πέντε τράπεζες (οι τέσσερις συστημικές και η Attica Bank) εγγράφουν πελάτες τους σε σχετικά επενδυτικά προϊόντα, η διάρκεια των οποίων κυμαίνεται από 18 μήνες (προϊόν ευθέως ανταγωνιστικό με τις προθεσμιακές καταθέσεις) έως και τα έξι χρόνια (μακροπρόθεσμη τοποθέτηση τακτικού εισοδήματος).

Συνολικά, έχουν λανσαριστεί μέχρι σήμερα 25 αμοιβαία κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας από τις θυγατρικές ΑΕΔΑΚ πέντε τραπεζών (των συστημικών και της Optima Bank), αλλά και από «ιδιωτικές» ΑΕΔΑΚ όπως η Athos και η 3K Investment Partners.

Στόχος των τραπεζών είναι μέσα (και) από τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις στους πελάτες-αποταμιευτές τους, χωρίς παράλληλα οι ίδιες να χρειαστεί να αυξήσουν τα καταθετικά τους προϊόντα στις προθεσμιακές τοποθετήσεις, τα οποία διατηρούνται στο επίπεδο του 1,5% (με εξαιρέσεις για μεγάλους πελάτες και επιχειρήσεις), παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε πολλαπλές αυξήσεις στα δικά της επιτόκια. Επιπλέον, μέσα από αυτή τη διαδικασία οι τραπεζικοί όμιλοι καρπώνονται σημαντικά έσοδα από προμήθειες, τόσο οι ίδιες όσο και οι θυγατρικές τους Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Τα συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια επενδύουν κατά κύριο λόγο σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ομόλογα που εκδίδουν κράτη, τράπεζες και επιχειρήσεις, με στόχο να προσφέρουν στους μεριδιούχους τους:

α) Ετήσια διανομή μερίσματος (όχι σε όλες τις περιπτώσεις) μέσα ουσιαστικά από την είσπραξη των «κουπονιών» των ομολόγων που αγοράζει το Αμοιβαίο Κεφάλαιο.

β) Ενδεχόμενη επιπλέον υπεραξία στη λήξη του αμοιβαίου κεφαλαίου, ιδίως στον βαθμό που τα ομόλογα έχουν αποκτηθεί σε τιμές χαμηλότερες του «100» (κάτω από την ονομαστική τους αξία).

Οι αποταμιευτές ωστόσο θα πρέπει να προσέξουν ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν στερούνται ρίσκου, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποιος ή κάποιοι εκδότες ομολόγων να μην ανταποκριθούν -μερικώς ή πλήρως- στις υποχρεώσεις τους (default), οπότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και κεφαλαιακών απωλειών.

Μεγαλύτερη κινητικότητα στο μέτωπο αυτό έχει επιδείξει ο όμιλος Πειραιώς, με το ενεργητικό των Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας (σειρά «Στρατηγικής τακτικού εισοδήματος») να υπερβαίνει τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν τα Α/Κ της Alpha Bank (σειρά «Alpha Target Maturity»), με συνολικό ενεργητικό τα 604,5 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η προσφορά Ομολογιακών Α/Κ συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας θα διαρκέσει για αρκετούς ακόμη μήνες, μέχρις ότου να δούμε μια σαφή αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, άρα και μια συρρίκνωση των αποδόσεων (yields) που θα προσφέρουν τα κρατικά και τα εταιρικά ομόλογα στους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v