Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή επενδυτών στο ΧΠΑ τον Ιανουάριο (update)

Στα παράγωγα έστρεψε το ενδιαφέρον του το ευρύ επενδυτικό κοινό κατά τον Ιανουάριο, όπου παρά τη μικρή αύξηση του όγκου συναλλαγών διαπιστώθηκε αύξηση του αριθμού των ενεργών επενδυτών της Αγοράς Παραγώγων.

Στροφή επενδυτών στο ΧΠΑ τον Ιανουάριο (update)
Στα παράγωγα έστρεψε το ενδιαφέρον του το ευρύ επενδυτικό κοινό κατά τον Ιανουάριο, όπου παρά τη μικρή αύξηση του όγκου συναλλαγών διαπιστώθηκε αύξηση του αριθμού των ενεργών επενδυτών της Αγοράς Παραγώγων.

Συγκεκριμένα, αύξηση κατά 1,5% παρουσίασε ο μέσος ημερήσιος αριθμός αγοραπωλησιών συμβολαίων της Αγοράς Παραγώγων του Χ.Α. κατά τον Ιανουάριο 2005 έναντι του προηγούμενου τριμήνου (Οκτώβριος -Δεκέμβριος 2004) και συγκεκριμένα από 16.988 συμβόλαια σε 17.250 συμβόλαια, ενώ ο αριθμός των ενεργών κωδικών ανήλθε σε 2.550 (ποσοστό 10,27% του συνόλου), ο οποίος αποτελεί την υψηλότερη δραστηριοποίηση επενδυτών στα παράγωγα του Χ.Α. κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Οι νέοι κωδικοί επενδυτών που προστέθηκαν στην Αγορά Παραγώγων τον Ιανουάριο 2005 ήταν 461, με συνέπεια ο συνολικός αριθμός κωδικών να ανέρχεται πλέον σε 24.834 κωδικούς. Η αύξηση των παραπάνω μεγεθών επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα και την ορθότητα των μέτρων που έλαβε πρόσφατα στην τιμολογιακή πολιτική της η Αγορά Παραγώγων, με παροχή εκπτώσεων σε μέλη ανάλογα με τον αριθμό συμβολαίων πελατείας που πραγματοποιούν, καθώς και τη θετική ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού λόγω των μειωμένων πλέον προμηθειών.

Σημαντική επίσης ήταν η αύξηση του μέσου ημερησίου όγκου συναλλαγών στα ΣΜΕ και Δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Mid 40. Συγκεκριμένα, ο μέσος ημερήσιος όγκος των ΣΜΕ στο δείκτη αυτό αυξήθηκε κατά 33% τον Ιανουάριο 2005 έναντι του τριμήνου αναφοράς, ενώ η αντίστοιχη μεταβολή για τα Δικαιώματα στον FTSE/ASE Mid 40 κατέγραψε άνοδο της τάξης του 85%.

Αύξηση σημειώθηκε, επίσης, στις συναλλαγές πελατείας στα ΣΜΕ και στα Δικαιώματα στο δείκτη FTSE/ASE Mid 40. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2005 το πελατειακό μερίδιο αγοράς ανήλθε στο 55% για τα ΣΜΕ, έναντι 49% το Δεκέμβριο 2004 και σε 44% για τα Δικαιώματα στον ίδιο δείκτη, έναντι 40% τον προηγούμενο μήνα, απ’ όπου προκύπτει, επίσης, η θετική υποδοχή των επενδυτών στα μέτρα για το δείκτη αυτό. Για το σύνολο της αγοράς, ο λόγος συνολικού τζίρου παραγώγων προς μετοχές διαμορφώθηκε στο 61% τον Ιανουάριο του 2005, ήτοι στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα.

Αναφορικά με την αξία συναλλαγών για το σύνολο των ΣΜΕ και Δικαιωμάτων, αυτή διαμορφώθηκε στα 2.768,77 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2005, έναντι 2.576,55 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο 2004, σημειώνοντας άνοδο κατά 7,5%.

Σε μέσους ημερήσιους όρους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η μεταβολή στη συνολική αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στο +23%.

---Τα μερίδια αγοράς των ΑΧΕ τον Ιανουάριο

Μεταβολές στην κατάταξη των ΑΧΕ στο ΧΠΑ, στις συναλλαγές στα ΣΜΕ του FT 20 έλαβαν χώρα τον Ιανουάριο, με την Eurobank να περνά στην πρώτη θέση, με ποσοστό (19,7%) και την Επενδυτική Τράπεζα (πρώην Marfin Hellenic) να υποχωρεί στη δεύτερη, με ποσοστό 16,4%. Την τριάδα συμπληρώνει η Εθνική Τράπεζα (13,6%).

Μάλιστα η Eurobank αύξησε το ”μερίδιό” της κατά περίπου 5,5%, έναντι του Δεκεμβρίου, ενώ και η Επενδυτική αντίστοιχα, ενίσχυσε το ποσοστό της κατά περίπου 0,6%.

Το ”σκηνικό” επαναλήφθηκε στα ΣΜΕ του Mid 40, αφού η Εurobank πέρασε στην πρώτη θέση με ποσοστό 15,5%, αφήνοντας οριακά πίσω δεύτερη την Επενδυτική Τράπεζα (15,4%), που το Δεκέμβριο βρισκόταν στην κορυφή. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Εθνική (10,5%).

Περνώντας στα Δικαιώματα του FT 20 η Ωμέγα παρέμεινε στην κορυφή, με ποσοστό (26%) ακολουθούμενη κατά πόδας από την Eurobank (14%) και την Σίγμα στην τρίτη θέση (9,5%).

Εξάλλου, στα Δικαιώματα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης η Σίγμα βρέθηκε ξανά στην πρώτη θέση (28,7%), με την Eurobank (23,6%) να ακολουθεί και την Επενδυτική Τράπεζα (10,6%) να ”κατακτά το χάλκινο μετάλλιο”.

Μεταβολές έλαβαν χώρα και στα stock futures, με την Σίγμα να αναρριχάται στην πρώτη θέση (16,2%), την Eurobank να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (13,1%) και την Επενδυτική Τράπεζα να βρίσκεται στη τρίτη (12,8%). Η Π&Κ, που το Δεκέμβριο είχε τα πρωτεία με ποσοστό 19,9%, τον Ιανουάριο υποχώρησε στην τέταρτη θέση (11,8%).

Στο μεταξύ στα ΣΜΕ ευρώ/δολαρίου η Alpha Bank κατέχει την πρώτη θέση με ποσοστό 46,8%, ενώ στα ΣΜΕ του EPSI-50 η Eurobank κατέχει την πρωτιά (69%) και η Σίγμα είναι ”δευτεραθλήτρια” (17%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο