Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Φωτιά στην τσέπη μας

Φωτιά στην τσέπη μας

Το πετρέλαιο τροφοδότησε την ανάπτυξη της οικονομίας του 20ού αιώνα ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάρρευση της Σοβ. Ένωσης. Τον 21ο αιώνα θα θέλαμε να το ξεφορτωθούμε, αλλά δεν μπορούμε. Θα το πληρώσουμε λοιπόν ακριβότερα.

Το πολιτικό σύστημα προτιμά τις σπατάλες από το μετρήσιμο αποτέλεσμα

Το πολιτικό σύστημα προτιμά τις σπατάλες από το μετρήσιμο αποτέλεσμα

Στην Ελλάδα, οι πολιτικοί ενδιαφέρονται περισσότερο να ξοδεύουν λεφτά και να κόβουν κορδέλες για νέα έργα παρά να ενεργούν προληπτικά, συντηρώντας τα παλιά. Ούτε προτιμούν την μέτρηση των αποτελεσμάτων των πολιτικών τους.  

Το τέλος της «οικονομικής καταπίεσης» από τις κεντρικές τράπεζες

Το τέλος της «οικονομικής καταπίεσης» από τις κεντρικές τράπεζες

Στο τέλος του 2022, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς ήθελαν την ΕΚΤ και τη Fed να μειώνουν τα επιτόκιά τους μέχρι τώρα αλλά διαψεύσθηκαν. Οι χαμένοι είναι γνωστοί, όμως υπάρχουν και κερδισμένοι. 

Επαναλαμβάνει η ΕΚΤ τα λάθη του 2008 και του 2011;

Επαναλαμβάνει η ΕΚΤ τα λάθη του 2008 και του 2011;

To καλοκαίρι του 2008, λίγο πριν ξεσπάσει η μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση, και την Άνοιξη του 2011, με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη σε εξέλιξη, η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά της επιτόκια. Θα μπορούσε η πρόσφατη αύξηση επιτοκίων να είναι το τρίτο λάθος;

Από τη Λιβύη στη Θεσσαλία, ένα τσιγάρο δρόμος

Από τη Λιβύη στη Θεσσαλία, ένα τσιγάρο δρόμος

Τα δημοσιονομικά στοιχεία του 8μήνου δείχνουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, παρά τις αυξημένες δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές. Όμως, αυτή είναι η μία πλευρά. Υπάρχει και η άλλη. Θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερα.

Ο φόβος φυλάει τα έρμα της φοροδιαφυγής

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης επανέλαβε χθες ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής. Όμως, η συμπεριφορά αρκετών συμπολιτών μας δείχνει ότι δεν το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.

Δεν είναι όλα μαύρα στην οικονομία

Με το δημοσιονομικό κόστος από τις ζημιές που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία να υπολογίζεται σε μερικά δισ. ευρώ και την τιμή του πετρελαίου να αυξάνεται, η κατάσταση μοιάζει ζοφερή. Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Στις αρχές του 21ου αιώνα, η ΕΚΤ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει τη Γερμανία, τον μεγάλο ασθενή της ευρωζώνης. Οι ρόλοι άλλαξαν 10 χρόνια αργότερα, αλλά η ιστορία τείνει να επαναληφθεί και η ΕΚΤ να αποφασίσει σήμερα στη Φρανκφούρτη με ποια πλευρά θα είναι.    

Να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση κτιρίων έναντι φυσικών καταστροφών

Αν οι επαΐοντες έχουν δίκιο, τα ακραία φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας θα είναι πιο συχνά τα επόμενα χρόνια ενώ έχουμε και σεισμούς. Όμως, η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη και έχει μικρή φορολογική βάση. Δεν είναι ούτε σωστό ούτε δίκαιο να χρεώνει τα υποζύγια του προϋπολογισμού.

Μεγάλες μπίζνες μέχρι την επόμενη φυσική καταστροφή

Οι μεγάλες πλημμύρες και πυρκαγιές δεν είναι καταστροφή για όλους. Κάποιοι παθαίνουν σημαντικές ζημιές αλλά κάποιοι άλλοι βγάζουν μεγάλα κέρδη. Η περίπτωση της Θεσσαλίας δεν θα είναι η εξαίρεση.

Καλή η αναβάθμιση της DBRS, ακόμη καλύτερη από τον S&P 

Σπεκουλάρουν στη μη αναβάθμιση της Ελλάδας

Πουλάνε «λαϊκά» έντοκα γραμμάτια στον λαό

Είναι πραγματική ή απλά βολεύει η κλιματική αλλαγή;

Τα market pass τροφοδοτούν τον πληθωρισμό των τροφίμων

Το πολιτικό κόστος διαιωνίζει τη φοροδιαφυγή

Ο πόλεμος των ελίτ μάς αφορά

To δημογραφικό είναι το πεπρωμένο μας

Βραχυπρόθεσμα πληθωρισμός, μακροπρόθεσμα αποπληθωρισμός;

Το οικονομικό θαύμα του Ισραήλ δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα

v