Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκκρεμότητες πιέζουν τη Σοφοκλέους

Υποχωρούν τράπεζες, Χ.Α. καθώς πηγαίνουν πίσω οι εξελίξεις στον κλάδο. Απώλειες για Εθνική, Πειραιώς αλλά και σε ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. «Ανάσες» στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Χαμηλών προσδοκιών και συναλλαγών η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με τους βασικούς δείκτες σε διόρθωση έως και 1,67% και με τον τζίρο στα 12,4 εκατ. ευρώ.

Οι πωλητές συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο για την πλειονότητα των μετοχών του 20άρη αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τη στιγμή που στις ευρωπαϊκές αγορές ξεχωρίζουν οι «ανάσες» στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Στο Χ.Α. κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες έσπευσαν να κατοχυρώσουν στα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης μεγάλο μέρος των θέσεών τους, ενώ σε ανάλογες κινήσεις προχώρησαν στα πρώτα 10΄-15΄ της σημερινής συνεδρίασης.

Κλαδικά, τις μεγαλύτερες πιέσεις κι απώλειες υφίστανται οι τράπεζες, γεγονός που αποδίδεται στην παράταση μερικών εβδομάδων του διαγωνισμού της Εμπορικής αλλά και στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης που παραμένει ανοιχτό.

Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου αναφέρεται πως από την τρόικα θα εξαρτηθούν οι κρίσιμες λεπτομέρειες. Σημειώνεται πως οι υπουργικές αποφάσεις θα γίνουν πράξη αφού ολοκληρωθεί και δημοσιοποιηθεί η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξέλιξη που είναι προαπαιτούμενη για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Επί της ουσίας, οι εξελίξεις στον κλάδο, από την Εμπορική μέχρι την επανακεφαλαιοποίηση, φαίνεται πως πηγαίνουν 2-4 εβδομάδες πίσω. Ωστόσο, καλά ενημερωμένη πηγή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να βγει… είδηση από άλλον ξένο παίκτη (βασικός μέτοχος σε μικρότερη τράπεζα), με ενδιαφερόμενο όμιλο, που εμφανίζει αυξημένη κινητικότητα τον τελευταίο καιρό.

Προς ώρας, όμως, ο κλάδος μένει χωρίς ειδήσεις και δυναμική εξελίξεων για το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό δικαιολογεί την κατά 2,10% υποχώρηση της Εθνικής στο 1,40 ευρώ, της Alpha Bank κατά 2,16% στο 1,36 ευρώ και κατά 1,13% στο 0,702 ευρώ της Eurobank. Στο 0,228 ευρώ διορθώνει με μεγαλύτερες απώλειες η μετοχή της Πειραιώς.

Ο 20άρης παραμένει στο κόκκινο, πλην της Jumbo, με απώλειες 3,25% για τη ΔΕΗ, 1,13% για τον ΟΤΕ, 0,95% για τον ΟΠΑΠ, 2,18% για τον Μυτιληναίο και 3,20% για την Ελλάκτωρ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σχετική κινητικότητα σημειώνεται για Τ.Τ., Σιδενόρ, Frigoglass, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΟΛΘ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v