Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χωρίς βιασύνες προς τις 242 μονάδες ο FT 20

Σταθερά, μεθοδικά χωρίς ακρότητες το ΧΑ κερδίζει...πόντους. Προς δοκιμασία των 242 μονάδων ο FTSE 20, πάνω από τις 650 μονάδες ο ΓΔ. Υπεραποδίδουν Εθνική, Alpha, Πειραιώς αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Μέτρα και Εμπορική κρίνουν την τάση κι οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο από την αρχή της συνεδρίασης.

Με κεκτημένη ταχύτητα από τη συνεδρίαση της Παρασκευής (κυρίως τις εντολές αγοράς από τις 16.20-16.30 και μετά) και θετικότερο κλίμα, που αχνοφαίνεται στις σχέσεις Βερολίνου - Αθήνας, βασικοί δείκτες και μετοχές ξεκίνησαν ανοδικά και συνεχίζουν υψηλότερα.

Λελογισμένα, γεγονός που αποτυπώνεται στον μέτριο τζίρο (περί τα 4,8 εκατ. ευρώ στις 10:55), στην προσεκτική διακύμανση του Γενικού Δείκτη προς τις 652 μονάδες και στην προσπάθεια να περάσει τις 238 ο FTSE 20.

Είναι ενδεικτικό πως από τις μετοχές του 20άρη μόλις δύο (CPB και Τιτάν) υποχωρούν, σε αντίθεση με την πλειονότητα, που ενισχύεται έως και 3,9% στην περίπτωση της Πειραιώς.

Οι βασικοί δείκτες κερδίζουν αργά, αλλά σταθερά και χωρίς ακρότητες πόντους με άξια αναφοράς τη διασπορά ενδιαφέροντος και ρευστότητας. Σταθεροί οι τίτλοι που εδώ και εβδομάδες είναι αντικείμενο... προσοχής και ξένων διαχειριστών (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ) και φυσιολογική η προσπάθεια μόχλευσης - προεξόφλησης στον τραπεζικό κλάδο (με επίκεντρο την Εθνική, την Alpha Bank και τη Eurobank) αλλά και μετοχές-σηματωρούς όπως ΜΟΗ, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο.

Από τεχνικής πλευράς σημειώνεται η τρίτη (μέσα σε 5-7 συνεδριάσεις) προσπάθεια προσέγγισης των 242 μονάδων για τον 20άρη και αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες εστιάζουν στο κατά πόσον είναι εφικτή σύντομα μία υπέρβαση αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής - αντίστασης.

Προσώρας, μας αρκεί η μικρή (και σε λεκτικό επίπεδο) βελτίωση του κλίματος, ο χρόνος κι η ανοχή που παρέχεται από το Βερολίνο προς την Αθήνα για να παρουσιάσει ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές πακέτο (υπέρβαρο όμως και εξοντωτικό για την κοινωνία και την οικονομία) όπως αυτά αποτυπώνονται στην προσεκτική ενίσχυση των δεικτών. Ούτε ακραίες διακυμάνσεις, που θα μας έβαζαν σε... δεύτερες σκέψεις για προσπάθειες ξεφορτώματος ούτε υψηλοί τζίροι που να παραπέμπουν σε τεχνητές ενέσεις-στηρίξεις.

Λίγο πριν από τις 11:20 η αξία των συναλλαγών είχε φτάσει τα 6,8 εκατ. ευρώ από τα οποία 1,5 εκατ. ευρώ στην Εθνική και περίπου 1,1 στην Alpha Bank. Υψηλές μεν, λιγότερες δε σε σχέση με τις τελευταίες οι συνεδριάσεις σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, αυξημένος τζίρος στον Μυτιληναίο που βλέπει τα 2,35 ευρώ. Σχετική κινητικότητα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση (ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Intralot κ.ά. από αυτήν την κατηγορία).

Μερίδα παικτών σημείωνε πως σταδιακά, και με προϋπόθεση πως δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά, η αγορά θα αρχίσει να συνεκτιμά και την επικείμενη αξιολόγηση του Χ.Α. από τον διεθνή οίκο FTSE. Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνονται ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τη λίγο έως πολύ προεξοφλούμενη απόφαση του διεθνούς οίκου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v