Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μέτρα και Εμπορική κρίνουν την τάση

Στο επίκεντρο οι τράπεζες λόγω των νεότερων από το μέτωπο της Εμπορικής. Αγώνας δρόμου της Αθήνας να βρει ακόμα μεγαλύτερο πακέτο μέτρων τη στιγμή που το Βερολίνο επιμένει στην αμφίσημη στάση του.

Διψά για καλές ειδήσεις το Χρηματιστήριο, σημειωνόταν στο σχόλιό μας (στις 24-25/8) κι οι αγορές παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και τα άλλα ανοιχτά μέτωπα του ευρωπαϊκού νότου.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, και σε ικανό βαθμό, επιτεύχθηκε να μοχλευθεί μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Εμφανής η προσδοκία ή και το… τζογάρισμα, αν θέλετε, πως στο τέλος θα βρεθεί λύση.

Ωστόσο, αυτή η κρισιμότατη φάση φαίνεται πως θα είναι μακρά κυρίως για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα και επιδιώκουν άμεσο αποτέλεσμα. Αυτό θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές - μέσα Οκτωβρίου, ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και όπως μεταδίδει η ανταποκρίτριά μας Αγγ. Παπαμιλτιάδου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα επισκεφτεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες το Βερολίνο για να δει τον Γερμανό ομόλογό του και αμέσως μετά το Παρίσι.

Σύμφωνα με το σχετικό θέμα της Αγγελικής, η εντολή του Α. Σαμαρά προς τον Γ. Στουρνάρα έχει δύο στόχους. Την αναλυτική ενημέρωση των ομολόγων του, κυρίως όμως την εύλογη προσπάθεια της Αθήνας να προλάβει μία καθαρά αρνητική έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Κρατάμε στα υπόψη πως στο περιθώριο της τελευταίας συνάντησης στο Βερολίνο συμφωνήθηκε να υπάρξει ανοιχτή και απευθείας γραμμή επικοινωνίας του Γ. Στουρνάρα με τον Β. Σόιμπλε.

Το Χ.Α. τα συνεκτιμά όλα αυτά όπως και τις εξελίξεις στα άλλα ανοιχτά μέτωπα του ευρωπαϊκού νότου. Η Αγγ. Μέρκελ συνιστά προσοχή και ψυχραιμία στους Γερμανούς όταν αναφέρονται για την Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο χρονικής παράτασης, ενώ για το ίδιο θέμα διχάζονται στην αυστριακή κυβέρνηση. Όμως, βραχυπρόθεσμα η αγορά από σήμερα θα εστιάσει την προσοχή της λογικά και στις εξελίξεις από το μέτωπο της Εμπορικής.

Καλά ενημερωμένη τραπεζική πηγή εκτιμούσε πως από τη στιγμή όπου η κυβέρνηση πήρε λίγο χρόνο για να παρουσιάσει στην επόμενη σύνοδο ένα πειστικό πρόγραμμα διαχείρισης του χρέους οι εξελίξεις στις τράπεζες θα είναι σχεδόν παράλληλες. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα ουσιαστικές ειδήσεις από το μέτωπο της Εμπορικής, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις και σε άλλες αναγκαστικές συμμαχίες.

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου "Κληρώνει (;) σήμερα για την Εμπορική Τράπεζα", αναφέρονται αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις γι' αυτό το θέμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v