Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διψάει για καλές ειδήσεις το Χρηματιστήριο

Η Ελλάδα παραμένει στο παιχνίδι αλλά ο δρόμος είναι μακρύς. Η Σοφοκλέους κατάφερε να κερδίσει λίγο έδαφος τον Αύγουστο, όμως χρειάζεται πολεμοφόδια για να συνεχίσει. Το καλό και το κακό σενάριο.

Μη χείρον βέλτιστον έλεγαν οι πρόγονοι και από αυτήν την άποψη η συγκρατημένα θετική αύρα από το Βερολίνο αξιοποιήθηκε ανάλογα στο ΧΑ.

Οριακά στα υψηλά ημέρας ΓΔ και Ftse20 με υπεραπόδοση προς το κλείσιμο για AlphaBank, OTE, ΕΛ.ΠΕ, Μυτιληναίο αλλά και ΔΕΗ, Jumbo.

Στον απόηχο της συνάντησης Αγκ. Μέρκελ- Αντ. Σαμαρά,  αλλά και του ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Oλαντ, ο ΧΑ κέρδισε για ακόμη μία εβδομάδα ακόμη λίγο έδαφος, συνεχίζοντας ουσιαστικά την επίπονη και αργόσυρτη αντίδραση από επίπεδα χαμηλότερα των 600 μονάδων στις 6-7 Αυγούστου.

Ο Γενικός Δείκτης "έκλεισε" στις 644,04 (ενισχυμένος κατά 2,28%), ο Ftse20 κατά 2,15% στις 234,01 μονάδες με τις συναλλαγές στα 20,9 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικό, όπως υποστήριζαν παράγοντες της αγοράς, είναι πως η Αθήνα παραμένει εντός παιδιάς, ότι τα σενάρια περί Grexit παρά το ότι αναπαράγονται από τα ξένα ΜΜΕ και διάφορους κύκλους δεν φαίνεται να επιβεβιώνονται τουλάχιστον σε αυτή την φάση της κρίσης.

Σε αυτό το ρευστό περιβάλον ήρθε και το δημοσίευμα του Indepedent να κάνει λόγο για πίεση της κυβέρνησης Obama (που φέρεται να ζητά από Ευρωπαίους αξιωματούχους) να αναβάλουν τυχόν αρνητικές αποφάσεις για την Ελλάδα μετά τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος ανησυχεί μήπως οι εξελίξεις στην ευρωζώνη επηρεάσουν σημαντικά το αποτέλεσμα της κάλπης στις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν μήπως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αποφασίσουν (μετά το κρίσιμο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου) ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά για να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και δεν δώσουν τη δόση του δανείου, ύψους 31 δισ. ευρώ, οπότε αυτομάτως αυτό θα την οδηγήσει εκτός ευρώ, λίγε εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 6/11. (σ.σ. δηλαδή για μετά, γαία πυρί μειχθήτω...!) .

Με αυτά όμως και με εκείνα κερδίζεται χρόνος κάτι, που εξ΄αρχής ήταν ζητούμενο για την Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αυτά αποτυπώνονται στην, εδώ και δύο μήνες, πλάγια κίνηση του ΧΑ σε στενά εύρη διακύμανσης με χαρακτηριστικότερο τον Ftse20 που συνεχίζει μεταξύ ελάχιστης των 210 και τοπικά υψηλής των 242 μονάδων.

Προφανώς το ΧΑ, καθαρά προεξοφλητικός μηχανισμός, θα βγει από αυτή τη φάση συσσώρευσης όταν συμβεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Εάν η Ελλάδα καταφέρει να μείνει μέσα στο παιχνίδι του ευρώ τότε ο σχηματισμός θα λυθεί έντονα ανοδικά, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα "βυθιστεί".

Η μέχρι τώρα πορεία των δεικτών δείχνει ακριβώς αυτή την αναμονή, την προετοιμασία για τα επερχόμενα. Οπως υποστηρίζει έμπειρος παράγοντας το Βερολίνο έδωσε χρόνο στην Αθήνα για να δείξει απτά δείγματα γραφής προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις την επιμήκυνση.

Εξαρτάται πλέον από την κυβέρνηση, το οικονομιό επιτελείο ώστε μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες να γίνουν 2-3 κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Το καλύτερο για την κυβέρνηση θα ήταν η υλοποίηση μίας θεαματικής ενέργειας, που θα μπορούσε να στείλει το ανάλογο μήνυμα στους δανειστές, τους γερμανούς.

Η αντίδραση της αγοράς την τελευταία ώρα παραπέμπει σε ακόμη μία προσπάθεια μόχλευσης κυρίως εγχώριων πόλων, δημιουργίας κλίματος εν όψει και της απόφασης της Credit Agricole για την Εμπορική, την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι μετοχές των τριών διεκδικητών ενισχύθηκαν με αυξημένες συναλλαγές "δοκιμάζοντας" τα υψηλά ημέρας. Ομως κατά την εκτίμηση μας, μερίδας παικτών επιχειρεί να προεξοφλήσει το ότι ο Αντ. Σαμαράς θα επιδίωξει να προχωρήσει σε μία θεαματική κίνηση το ταχύτερο δυνατό.

Εκτιμάται, πως το οικονομικό επιτελείο θα επισπεύσει μία ηχηρή ιδιωτικοποίηση ή θα προχωρήσει σε μία σημαντική επιχειρηματική συμφωνία (διακρατικού χαρακτήρα, ίσως) στην προσπάθεια του να αλλάξει κάπως το κλίμα στις αγορές, να δείξει πως προχωρά σε αυτά που θέλουν οι δανειστές.

Ενδιαφέρουσα από αυτή την άποψη ήταν η αντίδραση με υψηλό τζίρο μετοχών επιχειρήσεων όπως της ΔΕΗ, οργανισμών όπως του ΟΤΕ αλλά και εταιρειών όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Μυτιληναίος, η Coca Cola Hellenic, Jumbo αλλά και ακόμη λίγων από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Από τεχνικής πλευράς το γεγονός, ότι οι ΓΔ και 20άρης ξεπέρασαν (στις 16.35-16.40) τις προηγούμενες υψηλέ ςκορυφές (σημειώθηκαν στην αρχή της ομιλίας της Αγκ. Μέρκελ) είναι ενθαρρυντικό, σημειώνονταςπως ανάλογη κίνηση είχε επιχειρηθεί προς το κλείσιμο και της προηγούμενης εβδομάδας.

Μάλιστα στον ΟΤΕ οι αγορές εντάθηκαν στην διάρκεια της αντίδρασης προς τα 2,67 ευρώ και αφού νωρίτερα είχε αλλάξει χέρια πακέτο 500.000 μετοχών στα 2,54 ευρώ. Στα 2,28 η μετοχή του Μυτιληναίου, αγοραστές και σήμερα στη Motor Oil, αυξημένος τζίρος γύρω από τα 6,44 ευρώ στη Μέτκα.

Από τη μεσαία κεφαλιοποίηση επιμένουμε στα ΕΧΑΕ, καθώς επανήλθε πάνω από τα 3,00 ευρώ "επιστρέφοντας" επί της ουσίας στα επίπεδα Απριλίου- Μαρτίου. Αγορές και σήμερα σε ΓΕΚ/Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και σε Frigoglass, Fourlis, ΤΤ.

Από τη συνεδρίαση κρατάμε κατ΄αρχήν το ότι απεφεύχθησαν τα χειρότερα, πως πράγματι υπήρξε μία μικρή βελτίωση στις σχέσεις Αθήνας- Βερολίνου, πως υπήρξε διάθεση να μοχλευθεί μέρος του...ταμπλό προς το τέλος (περνώντας το ανάλογο μήνυμα) ότι για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδήθηκαν λίγοι...πόντοι για τους βασικούς δείκτες.

Αλλά και το ότι επιμένουν κυρίως ξένοι σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και λιγοτερο σε ΟΤΕ, πως ορισμένοι παίκτες σπεύδουν να ποντάρουν στο ενδεχόμενο μίας θεαματικής κίνησης από την πλευρά της Αθήνας σε εύλογο πολιτικό χρόνο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v