Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέσεις λόγω... καθυστερήσεων

Ελλείψει καταλυτών και με τον διαγωνισμό της Εμπορικής να διαρκεί ακόμη κάποιες εβδομάδες, το Χ.Α. διορθώνει προς τις 630-635 μονάδες. Απώλειες για Πειραιώς, ΟΤΕ, Κύπρου, CPB, ΔΕΗ, Alpha Bank.

Με απώλειες ξεκίνησε και χαμηλότερα συνεχίζει το Χ.Α. καθώς οι απαραίτητοι καταλύτες δεν ενεργοποιούνται.

Χαμηλότερα προς τις 637 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, ο Ftse 20 κατά 1,66% οριακά πιο κάτω των 230, με τζίρο 6,3 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εστιάζουν στη μετάθεση των εξελίξεων από το μέτωπο της Εμπορικής, στο… κενό διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά βεβαίως και στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν τα επώδυνα πακέτα.

Κατά συνέπεια, ελλείψει κινήτρων οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι από την αρχή της συνεδρίασης, με σημαντικές απώλειες για Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank αλλά και για μετοχές όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως λίγο πριν από τις 11.20 είχαν γίνει δύο πακέτα στον ΟΤΕ των 500.000 μετοχών το κάθε ένα στα 2,60 και στα 2,63 ευρώ και ένα πακέτο 150.000 τεμαχίων στα 3,36 ευρώ για την Jumbo.

Με τον μισό τζίρο σε ΟΤΕ και Jumbo, η εικόνα της αγοράς δεν εμπνέει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ιδιαίτερη ανησυχία. Αναμενόμενη η διόρθωση, ελλείψει καταλυτών όπως σημειώσαμε, που όμως μπορεί να πιέσει τον μεν Γενικό Δείκτη έως τις 625 μονάδες και τον Ftse 20 έως τις 220.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακή πηγή, η βραχυπρόθεσμη τάση διαμορφώνεται ανάλογα με τις φήμες, τις ειδήσεις και τις εξελίξεις, που στη συγκεκριμένη συγκυρία λείπουν.

Η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί έως τα 2,68 ευρώ, του ΟΠΑΠ έως τα 5,20, του ΟΤΕ έως τα 2,58 ευρώ. Κατάτι χαμηλότερες τιμές για Μυτιληναίο, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ.

Περιορισμένο το ενδιαφέρον στη μεσαία κεφαλαιοποίση με μέτριο τζίρο σε Σιδενόρ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα.

Περί τις 130.000 τεμάχια έχουν αλλάξει χέρια στο Τ.Τ. με την τιμή της μετοχής να υποχωρεί κατά 2,07% στο 0,236 ευρώ.

Θέμα εβδομάδων η απόφαση για την Εμπορική, λέει η Credit Agricole, σύμφωνα με σχετικό θέμα του euro2day, και η αλήθεια είναι πως μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα θετικό αντίκτυπο.

Για τον ΟΠΑΠ θα πρέπει να σημειωθεί η μείωση της τιμής-στόχου στα 10 ευρώ από τη Eurobank Equities με διατήρηση ωστόσο της σύστασης αγοράς για τον τίτλο. 

Στις διεθνείς αγορές τα στοιχεία από το ισπανικό ΑΕΠ (ύφεση 0,4% το β΄ τρίμηνο) έρχονται να επιβεβαιώσουν τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η 4η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v