Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Περιφέρεια” μέχρι... τα εννεάμηνα

Περιμένουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών, κυρίως όμως την επισημοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος του ομίλου της Εθνικής οι ισχυροί ”παίκτες”. Μέχρι τότε όμως το παιχνίδι επιχειρείται να μεταφερθεί σε επιλεγμένες μετοχές εταιρειών από τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, με τον Mid 40 όμως να διαθέτει εμφανώς και τεχνικό προβάδισμα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εμφανής είναι τις τελευταίες δυο συνεδριάσεις η προσπάθεια μεταφοράς ρευστότητας και επενδυτικού ενδιαφέροντος σε επιλεγμένες μετοχές εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στον τραπεζικό κλάδο είναι επίσης εμφανές πως οι εκτός Ελλάδος ”παίκτες” ακολουθούν τακτική συντήρησης αναμένοντας τόσο την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, όσο, κυρίως όμως, τη επισημοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ομίλου της Εθνικής.

Η εκτίμηση που υπάρχει μεταξύ διορατικών παραγόντων της αγοράς είναι πως βασικοί δείκτες και μετοχές μπορεί να οδηγηθούν σε επαναπροσέγγιση του υψηλού έτους με αφορμή την Εθνική και τα τραπεζικά αποτελέσματα.

Μέχρι τότε όμως η τακτική συντήρησης φαίνεται πως θα περιλαμβάνει αρκετές επιλογές και τοποθετήσεις σε επιλεγμένες μετοχές.

Αρκετά θα εξαρτηθούν από την ανακοίνωση των μεγεθών τριμήνου, και από αυτή την άποψη στην αγορά περιμένουν τα μεγέθη του Τιτάνα (31/10). Τα μεγέθη του ελληνικού ομίλου εκτιμάται από αναλυτές (σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters) πως θα διαμορφωθούν στα 86,5 εκατ. ευρώ για το γ’ τρίμηνο.

Κέρδη όμως 3,7 εκατ. ευρώ εμφανίζει και το Πλαίσιο, ενώ από τον χώρο της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης συνεχίζουν να προσελκύουν μερίδα του επενδυτικού ενδιαφέροντος μετοχές σε ήδη διαμορφωμένη ανοδική φορά, είτε σε διαμορφούμενη.

Μετοχές εταιρειών όπως Βιοχάλκο, Φουρλής, Μηχανική, αλλά και Λάμψα, Ηρακλής, Nexans, ΟΛΘ, φαίνεται πως παραμένουν στο επενδυτικό προσκήνιο- τουλάχιστον αρκετών εγχώριων επενδυτικών κύκλων.

Με βάση την εικόνα των προηγούμενων δυο συνεδριάσεων θα λέγαμε πως ο χθεσινός τζίρος ”δείχνει” υψηλότερα επίπεδα τιμών κατ’ αρχήν για τον Mid 40. Ο συγκεκριμένος δείκτης άλλωστε διαμορφώνεται πλέον υψηλότερα των 4.700 μονάδων, σε εμφανές ανοδικό κανάλι που μπορεί να έχει συνέχεια.

Πρώτες ύλες, κλάδος υγείας, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, κατασκευών υλικών, εμφανίζονται με ξεκάθαρη τάση υπεραπόδοσης. Θα προσθέταμε πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν σημαντικές -για τους κλάδους τους- επιχειρηματικές κινήσεις που εκ των πραγμάτων θα οδηγούν σε ανατροπή του μέχρι τώρα υφιστάμενου σκηνικού.

Από αυτή την άποψη θα πρέπει να προσεχθεί ο κλάδος της ακτοπλοΐας όπου πολύ σύντομα θα υπάρξει κίνηση-ματ από παίκτη ”μπαλαντέρ”, που θα σταθεί καταλύτης επίσπευσης επιχειρηματικών κινήσεων, εξελίξεων.

Στον κλάδο του εμπορίου και ένδυσης συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ παραγόντων, επιχειρηματιών, προκειμένου να βρεθούν τα τελικά σημεία για την επίτευξη κατ’ αρχήν δυο συμφωνιών (μια ανά κλάδο).

Για τη σημερινή συνεδρίαση δεν περιμένουμε κάτι περισσότερο από την εικόνα των προηγούμενων δυο, καθώς σε Εθνική αλλά και Alpha Bank, Eurobank και δευτερευόντως Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, συνεχίζεται η αναδιάρθρωση θέσεων.

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια θα συντηρηθεί θετικό, θεωρείται πιθανό πως σε επόμενη φάση ο τραπεζικός κλάδος θα οδηγήσει την αγορά (Γενικός Δείκτης) προς επαναπροσέγγιση των υψηλών έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v