Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κατηφορική κίνηση για το ΓΔ

Εντείνονται οι πιέσεις για Γενικό Δείκτη εν μέσω εξελίξεων στη διαπραγμάτευση. ΟΠΑΠ και Coca Cola βάζουν «πλάτη», αντισταθμίζοντας τις απώλειες στους τραπεζικούς τίτλους. Πιέσεις και σε ΔΕΗ, ΓΕΚΤέρνα. Χαμηλός ο τζίρος.

Ιδιαίτερα ευαίσθητο σε φήμες και διαρροές (και) το Χ.Α. διόρθωσε με τους πωλητές να υπερισχύουν σταδιακά μετά τις 12.00 με αφορμή τον ισχυρισμό γαλλικών πηγών πως δεν έχει καθοριστεί η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ - Ολάντ.

Στη συνέχεια και από τα χαμηλά ημέρας (758,16 μονάδες στις 12.05) άρχισαν να πραγματοποιούνται σταδιακά κάποιες κινήσεις από την πλευρά των αγοραστών με αποτέλεσμα να «μαζευτεί» κάπως η διόρθωση και με τον Γ.Δ. να επανέρχεται προς τις 767 μονάδες.

Ενθαρρυντική ένδειξη οι άμυνες στις μετοχές των Μυτιληναίου, Motor Oil, EXAE, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, FF Group, ενώ καθοριστική είναι για ακόμη μία συνεδρίαση η άνοδος-αντίβαρο της CC HBC.

Χαμηλότερα μέχρι τις 587 μονάδες ο ΔΤΡ, καθώς οι πρώτες συντονισμένες ρευστοποιήσεις έγιναν στον κλάδο-βαρόμετρο τον τραπεζικό. Πωλήσεις/πιέσεις που είχαν άμεσα ως συνέπεια την ενεργοποίηση κι άλλων πωλητών σε μετοχές του FT 25 με τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ να βαραίνουν επικίνδυνα.

Αγορές έγιναν μετά τις 12.45 και αφού κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι... γαλλικές διαρροές.

Ενθαρρυντική η υπερίσχυση εκ νέου των αγοραστών στη μετοχή του Οργανισμού με αποτέλεσμα η τιμή να ενισχυθεί προς τα 7,73 ευρώ.

Η διόρθωση πραγματοποιήθηκε με χαμηλές συναλλαγές, όπως συμβαίνει άλλωστε τις περισσότερες φορές τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν ανά πάσα στιγμή, μεταβάλλοντας ανάλογα τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Η σύγχυση που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών επηρέασε αρνητικά μόνο το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς την ίδια ώρα σε Φρανκφούρτη και Παρίσι υπερισχύουν οι αγοραστές με τους DAX και CAC 40 να «γυρίζουν» ανοδικά.

Το ενδιαφέρον είναι πως το ανοδικό «γύρισμα» των ευρωχρηματιστηρίων ξεκίνησε μετά τις 11.45 λίγο πριν γίνουν γνωστές οι... γαλλικές διαρροές στην Αθήνα. Στη συνέχεια όταν «μαζεύτηκε» η διόρθωση στο Χ.Α. (και μετά τις 13.00) ισχυροποιήθηκε περισσότερο η αντίδραση των DAX και CAC 40.

Στη σκιά της κρίσιμης συγκυρίας συνεχίζεται σήμερα (και ολοκληρώνεται) η διήμερη παρουσίαση ελληνικών εταιριών σε ξένους διαχειριστές, στη Νέα Υόρκη, αλλά με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Φρανκφούρτη εν όψει του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Ίσως το πιο... εκτός παιδιάς Roadshow εκτιμούσε επιχειρηματίας-μέτοχος εισηγμένης που συμμετέχει στην παρουσίαση, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είχε διεξαχθεί σε κλίμα συμφωνίας. Εντελώς διαφορετική η υποδοχή και κυρίως η ανταπόκριση των ξένων, εάν είχε εξευρεθεί λύση/διέξοδος λ.χ. από την προηγούμενη Παρασκευή, συμπλήρωνε ο ίδιος απηχώντας την κοινή εκτίμηση των περισσότερων συμμετεχόντων.

Να σημειωθεί πως από τον τραπεζικό κλάδο συμμετέχουν και οι τέσσερις συστημικές, αλλά με το... ταμπλό να μην «συγκινείται» ιδιαίτερα. Αντιθέτως, στη μετοχή της Εθνικής δίνονται εντολές πώλησης ακόμη χαμηλότερα προς το 1,04 ευρώ, επιστρέφοντας επικίνδυνα προς τα χαμηλά του Απριλίου. Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 27ης/4 είχε ελάχιστη τιμή 1,08 ευρώ με «χαμηλές τιμές» 0,906 και 0,918 ευρώ στο διήμερο 21-22 Απριλίου.

Με πωλητές όμως κι η μετοχή της Alpha Bank, καθώς από το 0,308 ευρώ υποχώρησε χωρίς σημαντική αντίσταση έως το 0,288 ευρώ, καταδεικνύοντας πόσο ευάλωτες (και ευμετάβλητες) παραμένουν οι διαθέσεις των επενδυτών και η τάση στην αγορά. Με πωλητές και στην Πειραιώς (στο 0,406 ευρώ) και στη Eurobank (στο 0,13 ευρώ), ενώ νωρίτερα το 65% των συνολικών συναλλαγών είχε πραγματοποιηθεί σε αυτές τις 4 μετοχές.

Μετοχή-σηματωρός της τάσης (και λόγω αυξημένης στάθμισης) η CC HBC, λειτουργεί ως... ανάχωμα σήμερα στην πίεση των τραπεζικών και των ΟΤΕ, ΔΕΗ, αφού με συναλλαγές στα 19,01-19,38 ευρώ ενισχύεται έως 1,85% με συναλλαγές που ξεπερνούσαν τις 300 χιλιάδες ευρώ.

Στα 13,63 ευρώ η μετοχή του ΟΛΠ, αλλά με συναλλαγές μόλις 174 τεμαχίων και ενώ είχε γίνει γνωστή η παραίτηση του Γ. Ανωμερίτη.

Σε αυτήν τη συγκυρία ο ΟΔΔΗΧ άντλησε νωρίτερα 2,925 δισ. ευρώ (με 2,70% τα 3μηνα, με 2,97% τα 6μηνα).

(*)Οι τιμές, συναλλαγές αφορούν στις 13.05.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v