Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασανσέρ σε... τιμές και ψυχολογία

Επιστροφή των αγοραστών ή απλά ανακωχή πωλήσεων. Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Αλλαγή σκηνικού στις τράπεζες με την Εθνική (+4,09%) να ηγείται της ανοδικής αντίδρασης. Ξεχώρισαν Motor Oil, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Κύπρου, MPB και Πειραιώς.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεχίζεται το ασανσέρ σε τιμές και ψυχολογία και βέβαια, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε μια εικόνα εντυπωσιακά αντίθετη με την αμέσως προηγούμενη.

Σήμερα, η υψηλή κεφαλαιοποίηση (+1,74%) και πολύ περισσότερο ο τραπεζικός κλάδος (+2,74%) ανέλαβαν να διαμορφώσουν θετικό κλίμα και διαθέσεις και να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των εμπλεκομένων, ενώ ικανοποιητική συμπεριφορά επέδειξαν και αρκετοί ακόμη από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους.

Βέβαια, η σημερινή συνεδρίαση ουσιαστικά δεν προσέφερε κάτι καινούργιο και απλά επιβεβαίωσε ότι στην παρούσα φάση, η μεταβλητότητα στις αγορές διανύει ”πεδίον δόξης λαμπρόν”.

Μάλιστα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το ανεβοκατέβασμα σε τιμές και ψυχολογία κρατάει σε απόσταση και εκτός αγοράς αρκετούς κωδικούς που διαθέτουν ρευστότητα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι ακριβώς πάνω από το μόνιτορ, στερούμενοι έτσι των αυξημένων αντανακλαστικών που απαιτούνται.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν συγκρατημένοι, προσπαθώντας να προβλέψουν αν και κατά πόσο έχουν εκτονωθεί οι πωλήσεις στις μετοχές του FTSE και όχι μόνο, και δεν είναι λίγοι αυτοί που συστήνουν σε όσους ασχολούνται με το trading, να εξετάζουν τις συνεδριάσεις ”day by day”.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλώ και τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, ασφαλώς ”πρώτο βιολί” ο τίτλος της Εθνικής που στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλείται να αποδείξει αν η σημερινή έντονα ανοδική αντίδραση ήταν ανακωχή πωλήσεων ή η συμπεριφορά της μετοχής σταδιακά θα αλλάξει επί το θετικότερον.

Τεχνικά, για να συνεχιστούν τα θετικά μηνύματα, θα πρέπει ο εν λόγω τίτλος να επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 39 ευρώ, συνεχίζοντας τις αυξημένες συναλλαγές.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, το σενάριο συνέχισης της πλαγιοκαθοδικής κίνησης προς τα 35 ευρώ θα συνεχίσει να δείχνει ισχυρό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγορά.

Από εκεί και πέρα, με κέρδη μεγαλύτερα του 2% τερμάτισαν τη συνεδρίαση Κύπρου MPB και Πειραιώς, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και θετική μεταβολή για Αγροτική και MIG.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή στο τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς αίσθηση δημιουργεί το +5,65% για τη Γενική Τράπεζα με αυξημένες συναλλαγές (ο τίτλος συνεχίζει να κινείται αναλόγως των γνωστών σεναρίων), ενώ εντύπωση δημιούργησε και ο όγκος συναλλαγών για την Τράπεζα Ελλάδος που έφθασε τις συναλλαγές 15θημέρου, με ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση στα 92 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE, κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Motor Oil και Μυτιληναίο, του 2% για Βιοχάλκο, του 1% για Coca Cola και Ελληνική Τεχνοδομική και απλά θετικό κλείσιμο για ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για τον Τιτάνα (οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ”αδύναμα” αποτελέσματα δ’ τριμήνου) και τον ΟΠΑΠ και αρνητικό κλείσιμο για Intralot και ΔΕΗ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε περίπτωση που επιστρέψουν οι πωλητές στην Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ θα είναι οι δεικτοβαρείς τίτλοι που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος για το Γενικό Δείκτη, προκειμένου να διακρατήσει τα πρόσφατα κεκτημένα.

Ανοδική συνεδρίαση έστω και χωρίς αύξηση των συναλλαγών στην αγορά παραγώγων. Οι εκεί εμπλεκόμενοι έδωσαν στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης μεγαλύτερα κέρδη από τον αντίστοιχο δείκτη στη spot αγορά, μειώνοντας τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης, συνεχίζοντας τις αλλοπρόσαλλες εμφανίσεις του, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε στις 4.355,09 μονάδες, για να κλείσει τελικώς στις 4.344,93 μονάδες με κέρδη 1,39% ενώ η μεικτή αξία συναλλαγών έφτασε τα 343 εκατ. από τα οποία τα 30 αφορούσαν πακέτα.

Συνεχίζει το ”σκωτσέζικο ντους” η τελική εικόνα, αφού σήμερα κυρίαρχο χρώμα ήταν το πράσινο, με 191 ανοδικές μετοχές έναντι 47 πτωτικών, και 21 τίτλοι με κέρδη από 5-19,67%.

Μεταξύ των τίτλων που θα μπορούσες να υποστηριχθεί ότι διακρίθηκαν, αρκεί να επιδείξουν συνέπεια, ήταν οι Eurobrokers, Ατλάντικ, Μηχανική, Βαλκάν, ΑΕΓΕΚ, Γενική Εμπορίου, Μοχλός, Αλουμύλ, Μεσοχωρίτη και Multirama.

Ικανοποιητικό κρίνεται και το ντεμπούτο της Epsilon Net που στην πρώτη ημέρα συνεδρίασης έκλεισε με κέρδη 6,67% (τιμή εισαγωγής 3 ευρώ, κλείσιμο στα 3,20 ευρώ), διακινώντας 36.159 τεμάχια στην Εναλλακτική Αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v