Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ξένοι αποφασίζουν και για το Χ.Α.

Οι ξένοι, εκτός από το καρπούζι και το μαχαίρι που κρατούν και μοιράζουν κατά το δοκούν τις μερίδες, διαθέτουν και πληρέστερη ενημέρωση και ένα σωρό καινοτόμα εργαλεία για να συνεχίζουν ανενόχλητοι το ”παιχνίδι” τους. Ενδεικτικότερη και χαρακτηριστική η περίπτωση της Εθνικής. Και οι ιθύνοντες… συζητούν ακόμη την κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τρία στα τρία και μάλιστα με σημαντική άνοδο των βασικών δεικτών μετρά η Wall Street. Σε μια συγκυρία όπου οι αγορές ”δοκιμάζονται” από το ιστορικό υψηλό του ευρώ έναντι του δολαρίου, τη νέα ιστορικά υψηλή τιμή για το πετρέλαιο και τις καθησυχαστικές δηλώσεις του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου πως ”θα αποφύγουν την ύφεση”.

Είναι προφανές ότι με αυτό το μίγμα στις αγορές, όταν ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίζεται πως ”θα αποφύγουμε την ύφεση”, αναφέρεται στη χώρα του, τις ΗΠΑ.

Γιατί από πέρυσι το καλοκαίρι οι ΗΠΑ έχουν επιτύχει να μετακυλίσουν ένα μεγάλο μέρος από το κόστος της κρίσης σε άλλες αγορές, κυρίως όμως στην ευρωπαϊκή.

Μια ευρωπαϊκή αγορά που επιπρόσθετα δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε ως… αντίβαρο στην πολιτική ανυπαρξία της Γηραιάς Ηπείρου. Δυστυχώς.

Στα καθ’ ημάς, συνεχίζεται το παιχνίδι συγκεκριμένων πωλητών αλλά και όλο και περισσότερων αγοραστών, με τις πιο ενδιαφέρουσες ”μάχες” να διεξάγονται στην Εθνική και λίγο χαμηλότερα από το ”οχυρό” των 40 ευρώ.

Στον Χαμαιλέοντα καταγράφεται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση της περίπτωσης της Εθνικής, των πωλητών και των παρενεργειών που δημιουργούνται από τις εκτός χρηματιστηριακής πλατφόρμας συναλλαγές.

Όμως, σε αυτήν τη συγκυρία φαίνεται να πληθαίνουν οι ”εστίες αντίστασης” σε ένα ικανό μέρος του 20άρη αλλά και της μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης.

Η Alpha Bank καταγράφει κέρδη της τάξεως των 850 εκατ. ευρώ για το 2007, με τη μετοχή της χθες να ενισχύεται κατά 0,6%, να διαμορφώνεται στα 20,80 ευρώ (με υψηλή ημέρας τα 21,10 ευρώ) και συναλλαγές 559.515 τεμαχίων.

Στα μεγέθη του Τιτάνα καταγράφεται, όπως ήταν αναμενόμενο, η υποχώρηση κατά 8% στα καθαρά κέρδη, ο όμιλος όμως προχωρά στη διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή.

Ικανοποιούν όμως τα αποτελέσματα των Φουρλή και Frigoglass, με τη μετοχή του πρώτου, ωστόσο, να υποχωρεί χθες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση από τα 20,70 προς τα 20 ευρώ, της δε δεύτερης να ”συσσωρεύεται” μεταξύ των 20,50 - 21,58 ευρώ.

Σε σχετική δημοσκόπηση του euro2day.gr τα καθαρά κέρδη της Motor Oil εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 150 εκατ. ευρώ, υψηλότερα δηλαδή κατά 17,6%.

Η μετοχή της Motor Oil σημειώνει ένα θετικό σερί 4 συνεδριάσεων, αντιδρώντας από τα χαμηλά των 13,08 ευρώ μέχρι τα 14,42 ευρώ, που ήταν και η τιμή κλεισίματος χθες.

Επιπρόσθετα η Motor Oil προσφέρει μία από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις από τις μετοχές των FTSE 20 και FTSEM 40.

Κινητικότητα, όμως, και αυτό είναι το ενθαρρυντικό, παρατηρείται και στη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση.

Από αυτήν την άποψη χρήζει αναφοράς η πορεία της FG Europe (δες σχετικό θέμα), με τη μετοχή να προσφέρει διψήφια μερισματική απόδοση, το ”άνοιγμα” των Πλαστικών Θράκης σε νέες αγορές, την επισημοποίηση της θέσης του κ. Β. Ρέστη στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΟΛ, την υπεραντίδραση της ΙΜΑΚΟ (από τη στιγμή που αποχώρησε ο κ. Ρέστης), το σερί του Τηλέτυπου που για πρώτη φορά μετά τις 28/1 ”έγραψε” χθες αρνητική απόδοση 2,1% και διαμορφώθηκε στα 5,48 ευρώ.

Στα υπόψη, όμως, κρατάμε και την αντίδραση μετοχών όπως Eurobrokers (στα 2,12 ευρώ), Nexans (4,88 ευρώ), Σιδενόρ (10,84 ευρώ), Τεγόπουλος (1,86 ευρώ), ΣΙΔΜΑ (4,94 ευρώ), Καλπίνης - Σίμος (1,68 ευρώ) αλλά και των Χαλκόρ, Sanyo, Μηχανική, Σωληνουργεία Κορίνθου, Σαράντης, Κλουκίνας - Λάππας, Alapis και ορισμένων ακόμη από αυτήν την κατηγορία.

Με βάση όμως τη χθεσινή εικόνα της αγοράς, αυξημένες συναλλαγές και μάλιστα κοντά στα υψηλά ημέρας πραγματοποιήθηκαν στην ΕΛΤΟΝ, στα Σωληνουργεία Κορίνθου, στη Βιοσώλ, στη Βιοχάλκο, στον Σαράντη, στη Yalco αλλά και σε ΓΕΒΚΑ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Blue Star Ναυτιλιακή, Κυριακούλης και ορισμένες ακόμη.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς, ο Θ. Σταυρόπουλος αναφέρεται στην ”απογοήτευση χθες των συγκρατημένα αισιόδοξων, καθώς ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά μέχρι τις 4.429,36 μονάδες, για να… χαθεί όμως το ψυχολογικό όριο των 4.400 μονάδων και να διαμορφωθεί στις 4.377,8 μονάδες με διορθωτικές κινήσεις και με τη συνδρομή της διαδικασίας της δημοπρασίας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v