Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματίζουν οι χαμηλές συναλλαγές

Στην ευρύτερη περιοχή των 4.400 μονάδων ”παλεύει” ο Γενικός Δείκτης. Στην αγορά όμως προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος, που ακόμη και αν συνεκτιμηθούν οι απευθείας συναλλαγές δεν ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Υπεραπόδοση για Βιοχάλκο - Eurobank, κέρδη για Alpha Bank, 3Ε, ΕΛΤΕΧ και ΜΟΗ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τη συνδρομή της Eurobank συντηρείται η ανοδική φορά για τον FTSE 20 και ο Γενικός Δείκτης οριακά υψηλότερα των 4.400 μονάδων.

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης ο χαμηλός τζίρος, που δεν ξεπερνά τα 160 εκατ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα περί τα 15 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα και σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι υπολογίζουν, ανεπίσημα, τις συναλλαγές που διενεργούνται απευθείας από μεγάλους ξένους επενδυτικούς οίκους στο περίπου 20% - 25%, δηλαδή σε περίπου 30 - 38 εκατ. ευρώ.

Όμως, ακόμη κι έτσι, ο συνολικός τζίρος παραμένει σημαντικά χαμηλότερα των 200 εκατ. ευρώ, στοιχείο που προβληματίζει ορισμένους παράγοντες της αγοράς.

Είναι ενδεικτικό πως γύρω στις 14:10 οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, που διενεργούνται με το σύνηθες σύστημα, μετά βίας ξεπερνούσαν το μισό εκατ. τεμάχια, ενώ προσέγγιζαν τις 600.000 για τη Eurobank.

Παρ’ όλα αυτά, τηρουμένων των αναλογιών, υψηλός θεωρείται ο τζίρος στην Πειραιώς, που υποχωρεί κατά 1,7% στα 21,12 ευρώ, και στη ΔΕΗ που διολισθαίνει 0,20% στα 29,84 ευρώ.

Ενδεικτικό της νέας τάσης που διαμορφώνεται στην αγορά είναι το γεγονός πως στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές (σε απόλυτο μέγεθος) περισσότερες απ’ ό,τι σε Εθνική, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ή Πειραιώς.

Εξαιρουμένων των πακέτων, στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 2,1 εκατ. τεμαχίων.

Μοιρασμένη διαμορφώνεται η τάση μεταξύ ανοδικών προς καθοδικές μετοχές, με την ΕΛΤΟΝ στο 1,07 ευρώ (12,9%), τη Βιοσώλ στο 0,52 ευρώ (6,2%), τα Σωληνουργεία Κορίνθου στα 4,98 ευρώ (5,5%), ενώ ακολουθούσαν Αθηνά, Χ.Κ. Τεγόπουλος, Yalco, Κρι Κρι, Χαλκόρ, ΕΛΒΑΛ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Sprider, Κλουκίνας-Λάππας, ΑΝΕΚ και ΕΤΕΜ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως η αγορά βρίσκεται σε… αναζήτηση κατεύθυνσης και χρειάζεται την είδηση ή τις εξελίξεις που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας ξεκάθαρης τάσης. Είτε ανοδικής είτε πτωτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v