Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λείπουν... λεφτά και συγκινήσεις

Συνεδρίαση περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα, που δεν πρόσθεσε κάτι ουσιαστικό ούτε στην τεχνική εικόνα ούτε στο επιμέρους ενδιαφέρον. Σαφώς μειωμένοι οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές έθεσαν εν αμφιβόλω την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών. Προβλημάτισε η τεχνική εικόνα του ΟΤΕ.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση που δεν πρόσθεσε κάτι καινούριο, έστω και εάν ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις, δοκιμάζοντας, ο Γενικός Δείκτης, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τις αντοχές του ψυχολογικού ορίου των 4.400 μονάδων.

Μάλιστα, όπως εχθές, έτσι και σήμερα, η ανοδική διάσπαση του εν λόγω ορίου έδειξε σαν μάλλον εύκολη υπόθεση, όμως μετά τη δεύτερη ώρα συνεδρίασης οι αγοραστές έδειξαν να το ξανασκέφτονται και από εκεί και πέρα, ο Δείκτης ακολούθησε περίπου μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση, απώλεσε αρχικά κέρδη και θετικό πρόσημο, για να έλθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν οριακά θετικά.

Πολλοί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι σήμερα η Σοφοκλέους έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στα αρνητικά διεθνή μακροοικονομικά νέα, αφού ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον μήνα Ιανουάριο στις ΗΠΑ παρουσίασε αύξηση στο 1% με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών να αναμένουν αύξηση 0,4%, κάτι που αναζωπύρωσε τις πληθωριστικές ανησυχίες, ενώ στις 17:00 ανακοινώθηκε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Φεβρουαρίου στις 75 μονάδες με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναφέρονται σε 81 μονάδες.

Παρά ταύτα και τουλάχιστον μέχρι τις 17:00, τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επέμεναν σε θετικό πρόσημο ενώ μια προσεκτικότερη ματιά στο ταμπλώ θα έβλεπε ότι από τις 12:30 και μετά (και πολύ πριν τις 15:30 που ανακοινώθηκαν τα πρώτα μακροοικονομικά στοιχεία), έστω και χωρίς να επιδείξουν επιθετικές διαθέσεις οι πωλητές, οι αγοραστές άρχισαν να χάνουν δυνάμεις.

Ξεκινώντας από τους δεικτοβαρείς τίτλους, ίσως αξίζει μνείας η κίνηση μόνιμα σε θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Eurobank, Coca Cola και Alpha Bank.

Η μετοχή της Εθνικής, με συνεχείς διακυμάνσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κατόρθωσε τελικά να διατηρήσει τα κεκτημένα και να κλείσει αμετάβλητη, ενώ αντίθετα ο ΟΤΕ πιθανότατα να δημιούργησε και τις περισσότερες τεχνικές ανησυχίες, αφού όχι μόνο έχασε το κάτω άκρο της στήριξης στα 20 ευρώ αλλά έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στα 19,86 ευρώ με απώλειες 2,17% επιβαρύνοντας περαιτέρω την τεχνική του εικόνα.

Αν αύριο κιόλας δεν δώσει πειστική ανάκαμψη υψηλότερα των 20 ευρώ, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 19 ευρώ.

Ακόμα ένα μάλλον αρνητικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης και η περαιτέρω μείωση των ημερήσιων πρωταγωνιστών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1 προς 1,6, έστω και εάν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης τα πράγματα έδειχναν πολύ διαφορετικά.

Αυτά, σε συνδυασμό με τις συναλλαγές που παρέμειναν και πάλι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που ψάχνουν πλέον τις συναλλαγές εκτός οργανωμένης αγοράς), έδωσαν την εικόνα συνεδρίασης μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα, που ουσιαστικά δεν προσέφερε κάτι καινούριο ούτε τεχνικά ούτε σε ενδιαφέρον.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα του 2% έκλεισαν Βιοχάλκο, Coca Cola και Motor Oil. Αξιοσημείωτα κέρδη για τη Eurobank και απλά θετικό τελικό κλείσιμο για Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ, Αγροτική και MIG.

Επίσης, πλην της Εθνικής, αμετάβλητος τερμάτισε τη συνεδρίαση ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου, με αρκετά υψηλές συναλλαγές, έστω και εάν κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε σε πράσινο φόντο.

Αντίθετα, και πλην του ΟΤΕ, αξιοσημείωτες απώλειες για Intralot, MPB και Πειραιώς και αρνητική μεταβολή για Μυτιληναίο, Τιτάνα, ΔΕΗ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης, απογοητεύοντας και σήμερα τους συγκρατημένα αισιόδοξους, ξεκίνησε ανοδικά, έφτασε σχετικά γρήγορα στο υψηλό των 4.429,36 μονάδων, όμως μετά τις 14:25 αποχαιρέτισε οριστικά το ψυχολογικό όριο των 4.400, στις 16:28 βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 4.370,3 μονάδων για να ανακάμψει σχετικά και, βοηθούμενος και από τις δημοπρασίες να κλείσει στις 4.377,85 μονάδες με οριακά κέρδη 0,02% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 302 εκατ. από τα οποία τα 29,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το χειρότερο η τελική εικόνα, με 88 ανοδικές μετοχές έναντι 142 πτωτικών, και σε αντίθεση με εχθές, 26 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4-9,79%.

Θα μπορούσε μάλιστα να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση κατά κάποιο τρόπο έθεσε εν αμφιβόλω τις αμέσως προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, σε περίπτωση σχετικά σταθεροποιητικού κλίματος, η ανακυκλούμενη ρευστότητα θα συνέχιζε να αναζητά ”επενδυτικές ευκαιρίες”.

Τέλος, από τους σαφέστατα μειωμένους ημερήσιους πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν Έλτον (μετά την ανακοίνωση συνεργασίας με την DuPont Intl), Σωληνουργία Κορίνθου (εν μέσω φημών), Σαράντης, Lamda Development, Yalco, Nexans, Τεγόπουλος ενώ ξαφνικές εντολές αγοράς έδωσαν κινητικότητα σε Τεξαπρέτ, Φιερατέξ και Φίντεξπορτ.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v