Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιστροφή του χρηματιστηρίου στις παρυφές των 900 μονάδων

Κινητικότητα κυρίως στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση λόγω... θέρους. Τα υψηλά του ΟΤΕ και οι μετοχές από τις τάξεις των blue chips που εντοπίζονται σημάδια αλλαγής τάσης. Παραμένει ο πονοκέφαλος των περιορισμένων συναλλαγών.

Η επιστροφή του χρηματιστηρίου στις παρυφές των 900 μονάδων

Επέστρεψε στα ρεκόρ η Νέα Υόρκη, σταθεροποιητικές τάσεις συντηρούνται στα ευρωπαϊκά
και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ήταν η σειρά των αγοραστών να κινηθούν διστακτικά μεν υψηλότερα δε.

Το "κλείσιμο" της συνεδρίασης, με τον ΓΔ στις παρυφές των 900 μονάδων, κυρίως όμως τα σημαντικά πακέτα, που άλλαξαν χέρια στο τελευταίο 10-15' δημιούργησαν κλίμα, εν όψει της σημερινής. Μένει να φανεί εάν οι προσυμφωνημένες πράξεις σε μετοχές-σηματωρούς θα μπορούσε να αφορούν σε διανομή θέσεων ή σε συγκέντρωση από "ισχυρά χέρια" για την συνέχεια. Και λέγοντας, για την συνέχεια, εννοώ από την Κυριακή και μετά και σταδιακά προς το τέλος Αυγούστου, εν όψει Σεπτεμβρίου.

Στα 44,174 εκατ. η αξία συναλλαγών, με 21,127 εκατ. μετοχές αλλά εάν αφαιρεθούν τα 16,670 εκατ. των πακέτων μένει καθαρός τζίρος-χαμηλότερος του μέσου όρου των προηγούμενων εβδομάδων- αλλά ενισχυμένος σε (απόλυτο) αριθμό τεμαχίων.

Αυτό οφείλεται στην -συγκριτικά πάντα- αυξημένη συναλλακτικότητα μετοχών εταιρειών μεσαίας, χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, "φθηνότερων" (ως προς την απόλυτη τιμή) έναντι "ακριβών" blue chips. Και αυτό, λόγω της συντήρησης της μόχλευσης σε ένα σημαντικό μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Ενδεικτικό το γεγονός, πως από τις 67 μετοχές με θετικό πρόσημο, εχθές, οι περίπου 50 είναι αυτών των κατηγοριών. Ενώ, από τις 12 σε νέα "τοπικά υψηλά" μόνον μία (ΟΤΕ) ήταν από τον FTSE25.

Οσον αφορά, στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η επιβεβαίωση -για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- της περιοχής των 2.130 μονάδων ως στήριξη δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές. Τάση, που (υπό) στηρίζεται από το "νέο υψηλό", στα 15,84 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ (η βαρύτερη του χρηματιστηρίου), το πακέτο των 6.000.000 τίτλων της Mytilineos στα 15,90 (στις 17.14'.06") που ήταν και το υψηλό ημέρας (ούτως ή άλλως σε υψηλό 13ετίας και πλέον η εισηγμένη) και δευτερευόντως οι συναλλαγές σε Eurobank, Aegean και Motor Oil. Ειδικότερα οι πράξεις σε Aegean και Motor Oil θα μπορούσε να σηματοδοτούν αλλαγή τάσης. Για την δε ΜΟΗ και τα 2 πακέτα, για 148.000 και 49.700 τμχ-αμφότερα στα 13,47- έγιναν επίσης προς το "κλείσιμο" και στην υψηλή τιμή ημέρας.

Αν μη τι άλλο, η συνεδρίαση εκτιμάται, πως θα παρουσιάσει σχετικό ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v