Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θέσεις μάχης στην Εθνική

Θέσεις γύρω από την Εθνική λαβαίνουν πωλητές-αγοραστές «μουδιάζοντας» τον κλάδο. Επιχείρηση μεταφοράς ρευστότητας-ενδιαφέροντος σε μεσαιό-μικρά και προσδοκίες για αντίδραση από τις 2.250 μονάδες.

Η κατακόρυφη υποχώρηση των συναλλαγών και η διστακτικότητα-αναμονή που τηρούν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες έναντι του τραπεζικού κλάδου υπολογίζεται πως θα παραμείνουν οι ρυθμιστές της τάσης για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.276, τον FTSE 20 στις 1.167 μονάδες και την αντιπαράθεση για την…τιμή της μετοχής της Εθνικής να εντείνεται (σε υποκείμενη και αγορά Παραγώγων) οι αμέσως επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες.

Για τραπεζική αγρανάπαυση και κινητικότητα στα μικρά έκανε λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, από το σχόλιο του οποίου αναπαράγουμε την εκτίμηση του Μάνου Χατζηδάκη και της ομάδας της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ πως «ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί σε ένα περιορισμένο εύρος διακύμανσης, με το κάτω άκρο του να ορίζεται στις 2.268 μονάδες, περιοχή από την οποία διέρχεται ο εκθετικό κινητός μέσος των 200 ημερών ενώ τυχόν διάσπαση του εν λόγω σημείου ενδεχομένως να επιταχύνει τους ρυθμούς της διορθωτικής πορείας.

Πάντα σύμφωνα με την Πήγασος μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θα επιβαλλόταν αναθεώρηση της προσέγγισης στην Αγορά αυξάνοντας το βαθμό έκθεσης σε τίτλους που παραμένουν στο επίκεντρο λόγω θετικών αποτελεσμάτων αλλά και χαμηλής αποτίμησης».


Για την βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας πολλά έχουν εκτιμηθεί περισσότερες όμως είναι οι θέσεις που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται στις δύο αγορές.

Στο ΧΠΑ και τα ΣΜΕ της μετοχής προεξοφλείται υποχώρηση προς τα 18,2-17,8 ευρώ, κάτι που αποτυπώνεται και στην προεξόφληση για την κίνηση άλλων τραπεζικών μετοχών.

Η αντίπερα όχθη στήνει, εδώ και καιρό, άμυνες γύρω και πάνω από τα 18,5 ευρώ έχοντας στο πλευρό της ισχυρούς ξένους συμμάχους. Ενδιαφέρουσα κόντρα, που θα κρίνει πολλά και για την τάση του FTSE 20.

Ο διορατικός Δημήτρης Γονιδάκης θεωρεί καίρια την στήριξη των 1.156 μονάδων για τον 20άρη, εκτιμώντας πως καθοδική διάσπαση του ορίου θα έθετε τον δείκτη εντός του «διορθωτικού κιβωτίου» των 1.154-1.127 μονάδων.

Σε αυτά τα όρια η διόρθωση, που ξεκίνησε προχθές θεωρείται ελεγχόμενη, επιθυμητή και βολική για αρκετούς, που έχουν πουλήσει ψηλότερα.

Ενδιαφέρον σημείο για πιθανή αναστροφή της τάσης θεωρεί ο Στέφανος την περιοχή των 2.250 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, παικτών του ΧΑ για την έκταση και το χαρακτήρα της διόρθωσης, που αφήνει όμως ελεύθερο πεδίο στα μεσαιό-μικρά να κινηθούν με αξιώσεις.

Το ότι χθες επιστρατεύθηκαν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και λιγότερο ο ΟΤΕ θεωρείται ένδειξη της τακτικής ισχυρών παικτών, που και μία βολική διόρθωση επιδιώκουν και το κλίμα στην αγορά να μην χαλάσει θέλουν.

Συγκριτικά καλές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε Coca Cola 3E, Alapis, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Motor Oil, Jumbo, Folli-Follie, Intralot αλλά και σε ATEbank, Ελλάκτωρ, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α. από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση καταγράφοντας τη μερική μεταφορά ρευστότητας-ενδιαφέροντος σε μη τραπεζικές μετοχές και «κυκλικά χαρτιά».

Όμως συναλλαγές πάνω από 60-70 χιλιάδες ευρώ πραγματοποιήθηκαν και σε Singular Logic, Sarantis, ΕΥΑΘ, Μηχανική, Βιοτέρ, ΑΝΕΚ, Proton Bank μία ομάδα μετοχών, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «μαγιά δραστηριότητας» για τις επόμενες 2-5 συνεδριάσεις δηλαδή μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η τάση για τη μετοχή της Εθνικής.

Σε αυτό το διάστημα εστιάζουμε την προσοχή μας στις δύο κύριες αντιμαχόμενες παρατάξεις (οι πωλητές θα επιδιώξουν τιμές ίσως και χαμηλότερα των 18 ευρώ, οι αγοραστές στήνουν άμυνες από τα 18,5 ευρώ) με τους πωλητές να ποντάρουν σε συνέχεια της διόρθωσης μετά και την συνεδρίαση της Δευτέρας τους αγοραστές να επιχειρούν να εξαντλήσουν τα περιθώρια υποχώρησης της μετοχής μέχρι αύριο το αργότερο στη συνεδρίαση της 3 ης Αυγούστου.

ΣΗΜ. Γνωστή η οπαδική θέση του γράφοντος, για να μην παρεξηγηθούμε. Και τα…αυτόφωρα που έχουμε φάει για τον βάζελο. Όμως τα πρωτοσέλιδα των χθεσινών-σημερινών αθλητικών και πολιτικών εφημερίδων λένε τα πάντα όλα. Από το «έκανε μάγια ο Τιμούρ Κετσπάγια» και το « πήγε, νίκησε, προκρίθηκε» για τον…άσπονδο φίλο μέχρι τις θρηνωδίες για το συνοθύλευμα, που παρουσίασε (;) το τριφύλλι στην γραφική Πράγα. Ερρωσθε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v