ΧΑ: Απευθείας σύνδεση με Βερολίνο

Με… εκβιασμούς της ύστατης στιγμής υποδέχεται το Βερολίνο τον Αντ. Σαμαρά. Ασφυκτική η πίεση και το ΧΑ εστιάζει στη συνάντηση των Merkel-Σαμαρά κρατώντας πολύ-πολύ μικρό καλάθι.

Υπό ασφυκτική πίεση συναντώνται σε λίγη ώρα (11:45) ο Αντώνης Σαμαράς κι η Angela Merkel. Κατά την εκτίμηση έμπειρων πολιτικών αναλυτών, πρόκειται ίσως για την κρισιμότερη συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια.

Με το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών παγωμένο και τη γερμανική πλευρά να συνεχίζει μέχρι το παρά... ένα τη γνωστή τακτική της. Κάποιοι ουδέτεροι θα την έλεγαν «εκβιασμό», όμως, αν και κακώς για εμάς, το πάνω χέρι το έχει ο ισχυρός, ο έχων τα χρήματα, αυτός που ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού στην Ευρώπη.

Κατά συνέπεια, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον, καθώς θα φανεί εάν υπάρχει όντως «εσωτερική πληροφόρηση», εάν πράγματι θα γίνουν αγορές ή πωλήσεις από κύκλους που θα έχουν τη γενική εικόνα της κατάστασης.

Οι Γερμανοί, κατά τη συνήθη -παραδοσιακή εδώ και δεκαετίες- τακτική τους, υποδέχονται τον ασθενέστερο (βεβαίως στην έδρα τους) φροντίζοντας να προλειάνουν το έδαφος με τους δέοντες... εκβιασμούς.

Αίφνης, ο σύμβουλος Kauder διαπιστώνει πως ενδεχόμενο Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο για το ευρώ. Από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνεται ότι έχει στηθεί ομάδα εργασίας η οποία εξετάζει τις επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Πέραν όσων αφορούν τη χώρα μας, βραχυμεσοπρόθεσμα, την κοινωνία και την πραγματική οικονομία, ενδιαφέρον έχει να δούμε πώς θα κινηθεί ο Αντώνης Σαμαράς. Εάν πράγματι υπάρχουν κάποια σχέδια στοιχειώδους κι αξιοπρεπούς άμυνας, ή εάν, όπως του καταμαρτυρά η αντιπολίτευση, όλα είναι μέρος ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού, ή χειρότερα μιας άβουλης στάσης της Αθήνας.

Πολιτική πηγή (εκτός του κυβερνητικού σχηματισμού) θεωρούσε πως το Βερολίνο με την άτεγκτη στάση του και τους εκβιασμούς της ύστατης στιγμής διευκολύνει από μια άποψη τον Έλληνα πρωθυπουργό όσον αφορά το περιθώριο των χειρισμών του.

Δίνεται, υποστηρίζει η ίδια πηγή, περιθώριο στην κυβέρνηση να αμβλύνει τη σκληρή ρητορική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια συνάντηση που ναι μεν δεν θα βγάλει είδηση ούτε αποτέλεσμα, πλην όμως θα είναι ενδεικτική του τι θα μας περιμένει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Το Χ.Α. οπισθοχώρησε χθες για διάφορους πραγματικούς ή μη λόγους και αφορμές και από χαμηλότερο σημείο εκκίνησης επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στη συνάντηση των δύο πολιτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v